Столичната организация на БСП възстанови счупения надпис на Паметника на Съветката армия в София, по-известен като МОЧА (Монумент на окупационната Червена армия). Това обяви лично председателят на Градската организация на БСП Иван Таков. 

Оказа се, че столичните социалисти са изчакали подходящия момент - в средата на почивните дни, когато София е на практика празна. Според Таков възстановяването било обещание на партията и затова лично проверил как върви работата по поставянето на плочите и почистването на обекта. Заедно с него на място присъствал и членът на Изпълнителното бюро на БСП-София Станислав Младенов. 

Припомняме, че в края на февруари - точно в навечерието на годишнината от руската военна инвазия в Украйна, 61-годишен мъж счупи част от надписа на паметника с чук. Тогава той обясни, че действията му са своеобразен протест против войната на Путин и бе изчакал спокойно силите на реда, които го задържаха. Реакцията на руското посолство бе красноречива - нарекоха акта "богохулна постъпка" и "кафява чума". 

И макар че общественото мнение в София отдавна е разделено по темата за съществуването на паметника, от БСП не се отказват от "завещанието" на Съветската армия - окупаторка. Според Иван Такев възстановяването на МОЧА идва точно преди 9 май и така той ще може да посрещне празника, който за БСП не е Ден на Европа, а Ден на победата.

Отново в почивния ден, "Демократична България" пък поиска от кметицата Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието на Безсмъртния полк, което ще завърши именно пред МОЧА. 

"Надявам се да не бъдат допуснати нови вандалски прояви. И оттук нататък да мислим заедно с Областната управа и със Столична община как да ремонтираме и да укрепим цялостно монумента, коментира Иван Таков. - Това място е любимо на столичани от всички възрасти и трябва те да бъдат спокойни, когато го посещават", заявява Таков пред партийния сайт. 

Лидерът на столичните социалисти добавя, че смисълът на паметниците бил да пазят историята - макар в конкретния случай да не става дума за история, а за пропаганден монумент на един престъпен режим.