Познанията за Втората световна война на голяма част от българите все още се свеждат до войната между лошия Хитлер и "добрия чичко Сталин". Това е опасно невежество. Ето кратка история на тази война що се отнася до развитието ѝ в Европа, тъй като тя се води и на други континенти.

Втората е продължение на Първата

Втората световна война е продължение на Първата световна война, която завършва през 1919 г. Тогава Великобритания и Франция, които са сред победителките, налагат на Германия мирен договор с изключително унизителни за нея клаузи.

Въпреки това през втората половина на 20-те години на XX в. Ваймарската република е едно сравнително добро място за живеене. Това обаче приключва в края на същото десетилетие, когато безконтролните финансови далавери на "Уолстрийт" довеждат до Голямата депресия.

Тази депресия удря особено жестоко Германия и довежда на власт Адолф Хитлер, чиято партия до този момент е била популярна единствено в мюнхенските бирарии. Хитлер е подкрепен от едрия капитал най-вече заради страха от комунизма, който вече вилнее в СССР.

Успехите на Хитлер

В първите години от своето управление Хитлер успява да извади Германия от икономическата криза. По негово време страната става първата държава, в която се въвеждат социални мерки като 8-часов работен ден и платен годишен отпуск. Все пак точното название на неговата партия е национал-СОЦИАЛИСТИЧЕСКА.

Една от големите амбиции на Хитлер е да ревизира мирния договор, с който е приключила Първата световна война. Първата му стъпка за това е през 1936 г., когато германската армия навлиза в Райнланд - област, която според договора е демилитаризирана. Хитлер е окуражен от войната, която Мусолини година по-рано започва в Етиопия.

Великобритания и Франция не правят нищо, за да защитят Етиопия. Не правят нищо и когато Хитлер навлиза в Райнланд, въпреки че тогава германските войски са имали заповед да отстъпят, ако видят срещу себе си френски войски.

Това дава на Хитлер смелост и през 1938 г. се стига до т.нар. Аншлус – влизането на Австрия, родината на Хитлер, в Третия райх или с други думи обединението между Австрия и Германия. По повод Аншлуса Великобритания и Франция отново си траят. Започват да се притесняват чак когато Хитлер насочва погледа си към Чехословакия.

В крайна сметка през 1938 г. се стига до т.нар. Мюнхенско споразумение. Според неговите клаузи Хитлер получава Судетската област, част от Чехословакия, която е населена с германци. И поема ангажимент, че това е последната му претенция. И, разбира се, не спазва този ангажимент.

Когато през 2008 г. Путин нападна Грузия и това му се размина, грузинските политици обвиниха Западна Европа - особено Ангела Меркел - в "мюнхенска политика". Днешните събития в Украйна показват, че грузинските политици са били прави и изключително прозорливи.

Макар че не е необходима кой знае каква прозорливост. Малко четене на историята е повече от достатъчно.

През 1939 г. Хитлер окупира цяла Чехословакия и насочва поглед към Полша. Там той има претенции, подобни на тези в Чехословакия.

Този път Великобритания и Франция го предупреждават, че ако нападне Полша, те ще му обявят война. Хитлер не им вярва - и защо да им вярва, след като досега не са направили нищо. И Путин не вярваше, че Западът ще реагира на нападението над Украйна, след като си траеше за Грузия през 2008 г. и за Крим през 2014 г.

В крайна сметка обаче, след като Вермахтът навлиза в Полша, Лондон и Париж изпълняват заканата си. Така официално започва Втората световна война.

Хитлер и Сталин са съюзници

Малко преди нападението над Полша Хитлер сключва съюз със Сталин. Според този съюз СССР получава правото да завладее източната половина на Полша и той се възползва от него.

От този момент до лятото на 1941 г. Хитлер и Сталин са СЪЮЗНИЦИ. Когато Сталин навлиза в Полша Великобритания и Франция НЕ обявяват война на СССР.

Блицкригът срещу Франция

Военните действия между Германия от една страна и Франция и Великобритания от друга страна започват през 1940 г. Чрез т.нар. блицкриг или Светкавична война, в която основна роля играят бързи и фокусирани удари с танковете, Хитлер помита Франция за няколко седмици. Така в продължение на следващата една година ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА, КОЯТО ВОЮВА С ХИТЛЕР Е ВЕЛИКОБРИТАНИЯ.

Ако танковете на Хитлер можеха да преплуват Ламанша

Битката между двете държави се води основно по въздуха. Можем само да гадаем какво е щяло да се случи, ако немските танкове са можели да минат някак си през Ламанша, който за пореден път в историята се оказва основна защита за Острова. В крайна сметка Луфтвафе губи от британските летци.

Защо България става съюзник на Хитлер?

Тук е моментът, в който България влиза във войната. Това се случва само и единствено под напора на обстоятелствата, а не защото такава е била волята на тогавашните български политици.

Мусолини, който е съюзник на Хитлер самонадеяно решава, че ще възстановява Римската империя и през 1940 г. напада Албания, а след това и Гърция. В Гърция обаче италианците търпят срамно поражение. Хитлер се вижда принуден да помогне на своя съюзник.

Така германците се оказват на северния бряг на Дунава. Ясно е, че ще минат през България, въпросът е само как - като съюзник или като окупатор. Българската държава не може повече да лавира и да се придържа към неутралитет.

Авантюрата на Мусолини забавя и нападението на Хитлер над СССР, което е планирано за пролетта на 1941 г. с идеята да има повече време преди прословутата руска зима.

Според слуховете когато британските аристократични роднини на цар Борис III са го критикували, че е станал съюзник на Хитлер, той им е отговорил, че би било чудесно Дунав да е широк, колкото Ламанша.

Хитлер - освободителят на Украйна

През лятото на 1941 г. Хитлер напада СССР. Оттук нататък историята на Втората световна война е по-добре позната в България, защото преди 1989 г. се изучаваше най-подробно в учебниците, а съветските филми, посветени на това, бяха всекидневие.

По-неизвестни са само някои подробности. Като например тази, че в Украйна първоначално германците са посрещнати като освободители. Те обаче имат глупостта да се придържат към расистките теории, според които всички жители на Украйна са "унтерменшен" или низша раса, която трябва да бъде изтребена.

Целта е да се осигури "лебенсраум" или жизнено пространство за висшата арийска раса. В това отношение светъл пример за Хитлер е било завладяването на западните територии на САЩ и избиването на индианците там от белите заселници.

Може само да се предполага как щеше да завърши войната със СССР, ако Хитлер беше по-нормален човек, а не отвратителен расист. И ако се беше възползвал от първоначалните симпатии на украинците, а и на други народи от СССР, към него.

В необятната територия на СССР блицкригът не върши работа. Германците превземат огромни територии, разбиват огромни армии. И въпреки това отсреща идват нови и нови, а фронтът става все по-голям и все по-труден за удържане.

Източна Европа - плячката на Сталин, която Путин иска да си върне

В крайна сметка Германия губи войната, след като срещу нея се обединяват СССР, Великобритания и САЩ – те влизат във войната, след като Япония, съюзник на Германия, напада базата им в Пърл Харбър през зимата на 1941 г.

Западните съюзници на Сталин обаче се виждат принудени да му отстъпят Източна Европа като военна плячка. Включително Полша, заради която те са влезли във войната. Включително и България.

Източна Европа престана да бъде плячка на СССР през 1989 г. Сега обаче Путин отново иска да си я вземе обратно. Благодарение на героичните усилия на Украйна засега този му план търпи провал.

Паметникът на Съветската армия в София, по-известен като МОЧА, не е нищо друго, освен маркиране на част от бившата плячка на Сталин, която Путин иска да си върне отново. Този паметник, около който всяка година по това време има русофилски тържества, е символ на руското робство, в което България попадна след Втората световна война. Това, че той все още стои в центъра на София, е срам и позор.