"В България има още много други лагери и затвори, "Белене" обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена."

Това каза днес при откриване на поклонението в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в концлагера "Белене" президентът (1997 - 2002) Петър Стоянов.

По традиция поклонението се състоя на Втори обект на лагера на остров Персин на река Дунав край град Белене.

"Дори животното, което има нагон за оцеляване, убива други животни от своя вид, за да се нахрани и оцелее, но никога не се гаври с тях и не проявява такава жестокост, каквато проявя човек към човека. Това беше изключително характерна черта на комунистическия режим, който искаше да наруши приемствеността в българската държава.

Той си послужи с тези ужасни методи, които за съжаление и сега остават неясни и неизвестни не само на хората извън страната ни, но и за нашата широка общественост", каза още президентът Стоянов, цитиран днес от БТА. 

Той подчерта, че "паметта е онова велико нещо, онзи дар, който отличава човека от животното". 

"Паметта е този дар от Бога, благодарение, на който човек помни не само онова, което се случило от деня, в който е започнал да мисли и да разсъждава, но и онова, което се е случило хиляди години назад, благодарение на човешката история.

Затова ще бъде непростим грях в тази наша общобългарска памет да не бъде вграден споменът и за "Белене" и  за всички останали места, които са символи на ужасяващия комунистически режим", допълни президентът Стоянов.

На място оцелели лагерници издигнаха лозунги от рода "Последните свидетели, докато са живи, искат да видят правосъдие"