„Посланието ни за 9 май не е това, което отправя Москва. А е, че миналото няма да удържи победа над бъдещето. Нашето бъдеще е общо и то се нарича ЕС.“

Това заяви германският канцлер Олаф Шолц пред Европейския парламент в Страсбург. Той участва в дебат „Това е Европа“ навръх Деня на Европа.

„Бъдещето не е на носталгиците, нито на ревизионистите, които копнеят за стара слава. Украинците заплащат с живота си заради лудостта на силния си съсед. Днес Путин организира парад с войници, танкове и ракети. Нека не ни плашат подобни демонстрации на сила. Нека категорично застанем зад Украйна и оказваме подкрепа, докато тя има нужда“, призова Шолц.

И завърши:

„Никой от нас не иска да се върнем към времето, когато важеше правото на по-силния, малките се подчиниваха на големите, свободата бе привилегия за малцина, а не право на всички. ЕС, обединен в разнообразието, е най-силният гарант, че няма да се завърнем към онова минало.“

Именно благодарение на ЕС войните между страните членки са станали нещо немислимо, припомни канцлерът. Но веднага допълни, че не навсякъде в Европа тази мечта е реалност.

Още основателите на ЕС са били наясно, че европейската интеграция не бива да гарантира мира в отделните държави членки. Благосъстоянието на Европа  е свързано неразривно с това на целия свят.

Това личи и от декларацията на френския министър Робер Шуман от 9 май 1950 г. В нея той заявява, че възможността за производство на въглища и стомана трябва да се предостави на целия свят„ с цел повишаване на жизнения стандарт и насърчаване на мира. Така Европа ще има повече средства да преследва една от целите си, а именно развитието на африканския континент. Тогава то се е противопоставяло най-вече на експлоатацията от страна на колонизаторите.

Затова и справянето с последиците от колониализма трябва да е в основата на партньорството межзу ЕС и Африка, Азия и Латинска Америка, продължи Шолц. То трябва да се основава на реална равнопоставеност, а не само на думи. Днес е по-важно от всякога Европа да гради такива партньорства.

След това Олаф Шолц премина на темата за разширяването на ЕС. В момента той има 450 милиона жители. При следващото разширяване те ще станат половин милиард, но това са едва 5 на сто от световното население.

В Азия, Африка, Южна Америка възникват нови големи сили в икономическки, демографски и политически план. Това става благодарение на извеждането от бедността на над 1 милиард души. Тези сили няма да се задоволят с дву- или триполюсен световен ред.

„В утрешния свят Европа не трябва да подчинява други държави и региони, а да работи с тях като равнопоставени партньори. ЕС трябва да се промени. Трябва съюз, обърнал поглед към бъдещето“, заяви Шолц.

И изтъкна, че европейска Украйна е най-ясното отрицание на ревизионистичната имперска политика на Владимир Путин.

Европа трябва да се докаже в условията на конкуренция с другите велики сили. В това отношение САЩ ще продължат да са най-важният й съюзник.

Новите партньори на ЕС са страните от Южното полукълбо, продълши канцлерът на Германия. ЕС подхожда сериозно към интересите им и затова трябва да работи срещу бедността и за сигурността.

„Трябва да подпишем справедливи споразумения, които насърчават, а не възпрепятстват икономическото развитие на партньорите ни. Затова първата преработка на суровините трябва да се прави там, където те се придобиват, а не в Китай. Ако това залегне в търговските споразумения, ще допринесем за разнообразяване на източниците на доставки“, убеден е Шолц.

Известно е, че ЕС се готви да подпише споразумения за търговия с Мексико, Чили, Индия и други страни.

Конкретно за разширяването Шолц смята, че ЕС трябва да изпълни ангажиментите си към Западните Балкани за приемане, дадени още преди 20 години.

Един разширен Европейски съюз трябва да е и реформиран. Разширяването не трябва да е повод, а последица от реформите.

Шолц похвали евродепутатите, че настояват за такива реформи. И заяви, че е необходимо повече прибягване до квалифицирано мнозинство, а не до пълно единодушие вън външната политика и данъчните реформи.

„Не единодушието, не 100 процента съгласие създава максимално демократична легитимност. Точно обратното – борбата за мнозинства, съюзи е това, което ни я придава. Компромиси, отчитащи интересите на малцинствата, е същината на нашата либерална демократична общност“, категоричен бе той.

Канцлерът обеща, че Европейската комисия ще бъде насърчавана да започва наказателно производство винаги, когато се нарушават върховенството на закона, правата на човека и основните права.