Малко след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му ще опита да реализира мандата за съставяне на правителство и още утре ще представи кандидата си за премиер, източници на Клуб Z споделиха, че вероятно това ще бъде еврокомисарката ни Мария Габриел.

В същото време от седмица в политическите среди се говори, че равноотдалеченият от всички кандидат за министър-председател ще бъде управителят на БНБ с вече изтекъл мандат Димитър Радев.

Борисов обрисува кандидата си като "безспорен" - с оглед на това, че ще търси подкрепа от всички парламентарно представени партии за правителство с кратък хоризонт (не посочи колко кратък), като даде заявка, че за министерските постове ще остави "празни кутийки" - т.е. формациите да предлагат имена, било то политически, било то експертни.

"Нашият премиер ще е човек, който може да изведе икономиката, индустрията" - даде заявка за икономически профил лидерът на ГЕРБ.

Мария Габриел е българският комисар с ресор Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж от 2019 г. до днес.

Тя е и зам.-председател на "Европейската народна партия (ЕНП) - Жени" и е бивш заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, а сега първи заместник-председател ЕНП. Завършила е езикова гимназия, а после и "Българска и френска филология" в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения, история на европейските институции, политическа социология, сравнителна политика. Профилът ѝ определено не е икономически. Целият професионален път на Мария Габриел е свързан с международните отношения, политологията, ГЕРБ и ЕНП.

В момента тя е в България за участие в дискусия „Образование и иновации – взаимодействия и предизвикателства“. Клуб Z опитва да се свърже с нея, но г-жа Габриел не отговаря на телефона си.

В същото време икономическият профил на Димитър Радев е безспорен. Той е магистър по икономика със специалност "Финанси и кредит" от УНСС.

Преди да стане управител на БНБ през 2015 г. е заемал различни експертни длъжности в Министерския съвет и министерствата на финансите и на икономиката, включително зам.-министър на финансите в шест поредни правителства.

Мандатът му начело на банката е изтекъл, но по-предният парламент така и не успя да му избере наследник на поста. Тогава бяха номинирани Любомир Каримански от ИТН и Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".