ГЕРБ ще реализира мандата за съставяне на правителство и още утре ще представи "безспорен премиер". Търси се подкрепата за "празни кутийки" за министри от всички за кабинет с кратък (неясно още какъв) хоризонт. 

Това обяви лидерът на партията Бойко Борисов на извънреден брифинг.

Мандатът ще бъде връчен следващия понеделник, като по конституция се взима от кандидата за министър-председател, който има седмица да го реализира или върне.

"Категорично сме решени да го направим, каквото и да ни струва това" - заяви той. "Който го е страх от мечки, не ходи в гората", допълни, визирайки щетиите, които партията му можело да претърпи при успешен мандат.

"Обръщам се към всички партии - избори през август без бюджет са катастрофа. Всеки отговорен политик, който взима заплата, не може да остави парламентът да работи месец и нещо, без да произведе нищо. Не може да остави в следващите месеци хаосът в държавата да продължи."

"Две години слушах за модела и диктатора Борисов. Ще предложим безспорен премииер, ще го направим утре в парламента пред лидерите на всички партии. И повярвайте ни, изборът ни е за точния момент, за това, което българите очакват. Нашият премиер ще е човек, който може да изведе икономиката, индустрията, модернизацията където очакваме" - допълни Борисов, с което даде да се разбере, че кандидатът ще е с икономически профил.

А на настойчивите въпроси за кандидат-премиера, отвърна (в стар стил):

"Умен, красив, образован, интелигентен, знаещ много повече от "Промяната". Ако трябва да отговоря честно, по-умен и по-красив от мене няма. В каратето е казано: когато сутрин станеш и се погледнеш в поточето, трябва да се усмихнеш на себе си, защото ти ако не се харесаш, няма кой друг да те хареса."

Борисов се обърна и към "Продължаваме промяната-Демократична България" - да споделят отговорността за този кабинет, като и дадат свои хора за министри, и подкрепят. Ако това не стане, лидерът на ГЕРБ ще се обърне към останалите групи в парламента. Нямало значение дали формациите ще подадат експерти или политически лица за състав на кабинет. 

"20 министри отстъпвам, за да договоря имена" - заяви, като припомни, че вече бе определил това като "празни кутийки".

"Правителство ще има и това го гарантирам" - повтори Борисов. Въпреки "хейта", който очаквал. То щяло да е подредено на база цели и приоритети за кратко време. "Кой ще влезе в този кабинет, пак е без значение", посочи. Но после сложи някои червени линии.

"Ако ни предложат този с червените знамена, поддръжника на Путин - за такъв няма да се съглася. Този на снимките, когото предлагат колегите от "Да, България" - путиновист, няма да одобря".

Тук се визира предложения за социален министър с мандата на ПП-ДБ Иван Кръстев. Както Клуб Z писа, Кръстев е член на БСП, зам.-министър в служебните кабинети на Румен Радев, както и в редовното правителство. Избор е на "Промяната", макар Борисов да се обръща към "Да, България", която е част от състава на "Демократична България".

Борисов бе попитан конкретно и за съпредседателя на ПП Асен Василев, предложен в проектокабинета "Денков" за министър на финансите.

"Изпълнителната комисия реши да не отстъпваме от конституционното право на победителя да излъчи премиер. Всичко останало зависи от, съседите го наричат пазарлъци, ние в Европа - консултации".

"Ние нашата жертва ще я направим", каза още, като подчерта, че президентът Румен Радев бил прав като говори за страхливи партии, които не искат да управляват. Но допълни, че и самият Радев имал вина.