Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви днес, че ГЕРБ ще посочи "безспорен" премиер и ще направи всичко възможно да състави правителство с първия мандат, който се очаква да получи следващия понеделник.

Името на кандидат-премиера ще бъде обявено утре.

Какви са вариантите пред ГЕРБ, за да може това правителство да мине през пленарната зала? В общи линии ситуацията може да бъде обобщена така - ключът се държи от Корнелия Нинова и БСП.

Разположението на силите в парламента е следното:

  • ГЕРБ-СДС - 69 депутати
  • "Продължаваме Промяната-Демократична България" - 64
  • Възраждане - 37
  • ДПС - 36
  • БСП - 23
  • "Има Такъв Народ" - 11

Вариант А според желанията на ГЕРБ е коалиция или поне някакво разбирателство с "Продължаваме промяната - Демократична България". Ако това се постигне, правителството ще има зад гърба си 133 депутати - предостатъчно за стабилно мнозинство в парламента. От втората сила обаче неведнъж заявиха, че няма да подкрепят не просто първия мандат, но каквото и да е управление с участието на ГЕРБ.

Позицията на "Възраждане", която е категорична, че не би подкрепила никакъв друг кабинет освен собствения си, също е ясна, така че спокойно можем да извадим и хората на Костадин Костадинов от сметките за възможно бъдещо управление.

Така стигаме до вариант Б - без участието на ПП-ДБ и "Възраждане", който обаче има няколко подварианта.

Първият е да се постигне мнозинство. Това е възможно, ако се обединят минимум три политически сили - ГЕРБ, ДПС и БСП. Тези три партии имат общо 128 депутати.

От ДПС вече заявиха, че биха подкрепили правителство с първия мандат, но не и това на ПП-ДБ.

„Тази среща [с ГЕРБ] мина с разбирането от двете партии на отговорността, която имаме пред всички избиратели за излизането от политическата криза. Това може да стане само със създаването на кабинет и продължаването на работата на Народното събрание. Нашето разбиране е, че тази отговорност я споделяме всички, но отговорността на ГЕРБ е много по-голяма, тъй като те в два последователни избора са първа политическа сила, получават първия мандат и ще бъде много трудно както те, така и ние да обясним на избирателите защо ги закарваме на шести поредни парламентарни избори“, коментира преди празниците Йордан Цонев предпочитанията на ДПС за партньор във властта.

Депутатите от Движението застанаха и зад кабинета, предложен от ГЕРБ в миналия парламент, който обаче не бе гласуван.

Ако към евентуалното "обединение" се присъедини и "Има такъв народ", то мнозинството ще стане още по-внушително - 139 депутати. Формацията на Слави Трифонов минаваше за протестна и в предишни парламенти декларираше, че няма да подкрепя партиите от статуквото, което включваше и ГЕРБ. Но напоследък тази позиция "еволюира". Само преди ден Ивайло Вълчев от ИТН заяви:

"Партията има готовност за участие в разговори и няма да затвори нито една врата, преди да види какво стои зад нея. От ИТН не бихме застанали зад проектоправителството, предложено от ПП-ДБ... С връчването на първия мандат и с подновяването на разговорите възможности би трябвало да се появят, стига тези, които ще носят първия мандат да започнат да излъчват послания - ясни и устойчиви във времето, поне със срок от 24 до 72 часа".

На базата на тези твърдения бихме могли да предположим, че ИТН по-скоро обмисля подкрепа за ГЕРБ. Още повече, че хората на Слави Трифонов на практика свалиха кабинета "Петков", чийто член бяха, с помощта точно на партията на Борисов.

Възможната бъдеща коалиция обаче няма как да мине без БСП, защото гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН са само 116.

Както казахме и по-горе ключът се държи от Корнелия Нинова. Без соцдепутатите не може да има мнозинство от над 121.

Чисто теоретично вторият вариант е да бъде избрано правителство и от 116 депутати. Достатъчно е само 9 да отсъстват и в залата да има 231 депутати. Така 116 ще са с повече с 1 от останалите 115. Ако 9 соцдепутати отсъстват правителство на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ" е напълно възможно да бъде избрано.

Подобни "математики" обаче са напълно излишни, защото така или иначе ще се тълкуват като "златен пръст" или подкрепа за ГЕРБ. А и Бойко Борисов неведнъж е показвал, че предпочита управления с явни коалиционни партньори. Не, че не е управлявал и със "златни пръсти", разбира се.

Какво мисли БСП за подкрепа на кабинет с първия мандат все още не знаем. Вторник е денят, в който обикновено БСП дава пресконференции, но днес мълчи. В същото време зам.-шефът на Столетницата Кристиан Вигенин заяви пред БНР, че партията би подкрепила непартийно, експертно правителство с ограничен хоризонт и конкретни задачи.

"Ако разсъждаваме върху непартийно правителство да бъде подкрепено от широк кръг формации за определен срок, с определени задачи, би могло да сработи. И БСП би подкрепила, но трябва да се видят конкретните параметри и да питаме нашите членове. Би могло да бъде правителство от експерти, които не са обвързани с пряко участие в политиката, но все пак са достатъчно разпознаваеми в политиката", коментира Вигенин.

Ако решим да тълкуваме това изявление, то правителството, което ще предложи Бойко Борисов може да пасне на заявката на БСП. Още повече, като имаме предвид, че при управлението на Корнелия Нинова партията е доста "пластична" във възгледите си, що се отнася до възможността да участва във властта.

Разбира се, сериозните разделителни линии с ГЕРБ остават - войната в Украйна и военната помощ за Киев, както и "джендър" тематиката, изразяваща се в неподкрепа на Истанбулската конвенция, са само две от тях. Но спокойно би могло да се каже, че колкото по-незначителна става като парламентарно участие БСП, толкова "по-скъпо" успява да търгува подкрепата си. Не е невъзможно Нинова да обещае гласове за кабинет, излъчен с първия мандат, и за конкретни негови политики, а "конфликтните" теми просто да останат извън договорките. И съответно ГЕРБ да търси подкрепа за евроатлантическите си инициативи в парламента от ПП-ДБ например.

Макар официално досега ГЕРБ, ДПС и БСП да не са управлявали в коалиция, общите гласувания на трите формации имат дълга история. Заради последните поправки в Изборния кодекс, с които се върна гласуването с бюлетина, те получиха прозвището "хартиена коалиция". Във втория мандат на Борисов като премиер пък тези партии бяха в основата на бламирането на промените в Конституцията, касаещи съдебната реформа, заради което Христо Иванов си подаде оставката.

Излъчените от тези три партии членове на ВСС подкрепиха Иван Гешев за главен прокурор, а Сотир Цацаров бе избран за шеф на КПКОНПИ пак от техните депутати.

И накрая, но не на последно място по важност, представители на тези три партии са санкционирани по закона "Магнитски" - Владислав Горанов, Делян Пеевски, Румен Овчаров.