Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан беше арестуван в съд в Исламабад, след което срещу него бяха повдигнати обвинения за корупция, предаде "Гардиън". В социалните мрежи бяха публикувани видеа, на които се вижда как десетки представители на силите за сигурност влачат високопоставения политик към бронирана кола, след което отпътуват въпреки опитите на поддръжници на Хан да спрат превозното средство.

Арестът на Хан, който беше свален от власт през април 2022 г. и оттогава на няколко пъти бе задържан, дойде часове, след като той разпространи клип, в който повтаря твърденията си, че военната върхушка начело на страната е правила опити да го убие.

Днешното събитие е последният обрат в борбата за надмощие между популярния бивш министър-председател и правителството, водено от неговия наследник Мохамад Шахбаз Шариф, за когото Хан твърди, че е заговорничил да го отстрани от власт, с помощта на военните.

Часове след ареста започнаха бурни протести в цялата страна. Длъжностни лица обяснили пред "Гардиън", че един протестиращ в град Куета е бил убит. В Лахор привърженици нахлули в дома на местен военен командир, разбили прозорци и подпалили мебели, докато скандирали: "Предупредихме ви да не пипате Имран Хан".

Хан посети Исламабад във вторник сутринта, за да поиска освобождаването си под гаранция по две дела за корупция. Когато влязъл в сградата на съда, той бил арестуван от агенти на Националното бюро за отчетност, антикорупционния орган на страната, придружавани от група паравоенни. Хан бе качен в превозно средство със затъмнени стъкла и изпроводен под охрана.

Според изявление, разпространено от полицията в Исламабад, задържането му е свързано с обвинения, че бившият премиер е спечелил милиарди рупии чрез незаконни заменки на земи и че няма да бъде пуснат под гаранция. Той ще бъде изправен пред съда в сряда.

Партията на Хан PTI определи ареста му като "черен ден за нашата демокрация и страна". Фауад Чаудри, говорител на групата, твърди, че Хан е бил "отвлечен от сградата на съда" и е бил отведен "от неизвестни хора на неизвестно място".

Във видео, публикувано в официалния акаунт на PTI в "Туитър", се твърди, че Хан е бил удрян по главата и краката от представители на органите на реда, които влезли в сградата на съда, за да го арестуват.

Министърът на вътрешните работи Рана Санаулах отрече обвиненията за изтезания.

"Арестът е извършен от Националното бюро за отчетност за причиняване на загуби на държавната хазна", каза той.

Откакто падна от власт през април 2022 г. при вот на недоверие, Хан пое на кръстоносен поход срещу висшите армейски генерали в Пакистан, които му помогнаха да застане на власт. След развалянето на отношенията им те организираха и отстраняването му от премиерския пост.

Той обвини военните и правителството на Шариф в "подкрепен от Запада заговор" за свалянето му от власт, както и че стоят зад опита за убийството му през ноември миналата година, когато въоръжен мъж откри огън по време на митинг в Пенджаб. Тогава Хан беше прострелян в крака.

През последната година популярността на Хан рязко нарасна. Мнозина се възхищават на решимостта му да се изправи срещу пакистанската военна върхушка, която отдавна е възприемана като политически кукловод, обяснява "Гардиън". Масово разпространено е недоволството от правителството на Шариф заради високата инфлация и недостига на храни. 

Очаква се Хан да се върне на власт на следващите избори, насрочени за октомври, стига преди това по някакъв начин да не бъде дисквалифициран от политиката.