Пакистанската полиция повдигна обвинения в тероризъм срещу бившия министър-председател Имран Хан, предаде Асошиейтед прес. Това ще ескалира политическите напрежения в страната, в която сваленият премиер организира масови протестни демонстрации с очевидната цел да се върне на власт, отбелязва агенцията.

Обвиненията следват реч на Хан в Исламабад в събота, в която той обеща да съди полицейски служители и съдийка и отправи обвинения, че негов сътрудник е бил изтезаван, след като е бил арестуван.

Хан сам не е говорил публично за последните обвинения към него. Обаче съд в Исламабад издаде т.нар. "защитна гаранция" за него за идните три дни, която не позволява на полицията да го арестува по повдигнатите обвинения, каза Шах Махмуд Куреши, висш представител на опозиционната партия Техрик-е-Инсаф на сваления премиер.

Стотици нейни членове се събраха пред дома на Хан в понеделник в знак на подкрепа, докато бившият министър-председател провеждаше срещи вътре. Партията предупреди, че ще организира протести в цялата страна, ако Хан бъде арестуван, докато той се опитва да разбие обвиненията спрямо него в съда.

Дали Хан ще бъде арестуван, зависи от съдия, който ще разгледа обвиненията, отправени срещу него от полицията. Те се базират на твърдения на съдия, че в публични речи той е отправял заплахи към представители на полицията и правосъдието. Те са подсъдни според пакистанския закон за подстрекателството към бунт.

АП припомня, че Хан, бивша звезда на крикета, дойде на власт през 2018 г. с обещанието да прекъсне традицията на кланово управление на страната. Опонентите му твърдят, че за избора му са помогнали военните, които са управлявали държавата през половината от 75-годишната ѝ история.

Опозицията го обвинява в некомпетентно икономическо управление заради инфлацията, свързана с поскъпването на храните. Парламентът му гласува недоверие през април, от което последва криза, за чието решаване се намеси Върховният съд. Междувременно военните изглежда също охладняха към бившия премиер, отбелязва агенцията.д

Хан сега обвинява военните и приемника си Шабхаз Шариф, че са осъществили американски план за свалянето му, без да привежда доказателства за това и организира масови протести в страната, за да притисне правителството. То, Вашингтон и военните отхвърлят обвиненията му.

Протестите дестабилизират 220-милионната страна, разполагаща с ядрено оръжие, докато тя се опитва да си осигури $7 млрд. кредит от Международния валутен фонд, за да преодолее икономическата си криза. В основата ѝ е поскъпването на храните заради войната на Русия в Украйна.