За втора поредна вечер стотици граждани се събраха на кръстовището между бул. "Сливница" и ул. "Русе“ в столицата, където през нощта на 7 срещу 8 май шофьор на 18 години блъсна и причини смъртта на 23-годишния Явор и 24-годишната Ани, пресичали на пешеходна пътека.

Събралите се хора поднесоха цветя на мястото, а движението по булеварда беше временно спряно. Гражданите запазиха минута мълчание в памет на жертвите, предаде БТА.

Георги Тодоров, който каза, че е близък на семействата на загиналите, призова да се сложат камери за постоянно видеонаблюдение, както и такива за заснемане на скоростта.

Като живеещ наблизо смятам, че трябва да се поставят и мантинели или обезопасителни колчета, каза Тодоров и допълни, че всекидневно става свидетел на бързо преминаващи и дори не спиращи на червен светофар шофьори. Ако има по-често полицейско присъствие, нещата много ще се променят, добави той.

Аз ще бъда всеки ден тук, точно в 19:00 часа, без да има нужда от призиви и послания, посочи още Тодоров.

Досъдебното производство по случая е образувано на 8 май в условията на неотложност и се води в Сектор „Разследване на транспортни престъпления“ към Отдел „Разследване“ при СДВР, под ръководството и надзора на Софийската градска прокуратура (СГП), съобщиха от прокуратурата.

Вчера стана известно, че кръвните проби на шофьора за алкохол и наркотични вещества са отрицателни.

В началния етап на разследването са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни, за да се направи обоснован извод, че на 8 май т.г., около 00:15 ч. в София, при управление на лек автомобил по бул. „Сливница“ с посока на движение от ул. „Мелник“ към бул. „Константин Величков“ и в района на кръстовището с ул. „Русе“, А. А. е нарушил правилата за движението по пътищата като, движейки се с несъобразена скорост, не пропуснал пресичащите по обозначена пешеходна пътека Явор и Ани, и е причинил ПТП, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на двамата пешеходци, посочват от СГП.