"С това свое заявление кандидатът за премиер Мария Габриел се присъедини към хората, които през 2020 година излязоха на протести с искане за оставка след нахлуването на прокуратурата в президентството.

В Министерството  на правосъдието работим много внимателно, изследвайки случилото се последните дни и седмици. Аз само мога да поздравя Мария Габриел за това изявление, но ще трябват още подробности."

Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков в четвъртък в коментар на заявката на кандидат-премиерката на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, че неин правосъден министър би поискал главният прокурор да бъде освободен.

Клуб Z напомня, че такава процедура вече инициираха - безрезултатно - предшествениците на Зарков на поста Янаки Стоилов и Надежда Йорданова.

Зарков днес акцентира:

"Това, което се случи последните дни, е че заместник главният прокурор изрази недвусмислено твърдения, че главният прокурор се намесва нерегламентирано в разследване, което го касае пряко.

Струва ми се, че това е много сериозно действие и ВСС ще трябва да се произнесе по него.

Министерството на правосъдието няма да стои безучастно в това. Още другата седмица ще ви информираме какво ще предприемем", каза още Зарков, цитиран от Нова тв.

Той цитира позицията на Борислав Сарафов до медиите, в която заместникът на Иван Гешев, освен че обвини шефа си, че го е заблудил по темата с присъствието на децата му в колата по време на атентата, заяви и че "прокуратурата навлязла дълбоко на политическия терен". И ако това са все пак лични възприятия, трета атака бе, че по разпореждане на главния прокурор Ясен Тодоров довел т. нар. израелски експерт на огледа, т. е. - че Гешев по този начин се е намесил в разследване, което го касае

По думите на Зарков, дали ще се стигне до оставката на главния прокурор е важен въпрос. Но...

"По-важно е дали ще се приемат законите, които да попречат на следващия главен прокурор, който и да е той, да попадне в същата цикличност, в която са попадали тези преди него. Искането за оставка и съдбата на г-н Гешев не покриват целия спектър от въпроси.

Проблемът е системен и трябва да бъде уреден най-сетне на законово ниво.  В рамките на своя мандат Гешев многократно урони престижа на съдебната власт. Много е важно случилото се в последните дни, защото бяхме обвинявани в политиканстване, а сега, струва ми се, има нови елементи. Затова работим сериозно, за да бъдат поставени по надлежния ред.

ВСС има основанието да се самосезира", още коментира Зарков.