Изключеният от БСП Петър Витанов е единственият български евродепутат социалист, подкрепил резолюцията на Европейския парламент с призив за освобождаване на политзатворниците в Беларус.

Останалите четирима български социалисти в ЕП не участваха в гласуването, показва справка в поименния вот.

Не е участвал и консерваторът Андрей Слабаков от ВМРО.

12 от общо 17 български евродепутати са гласували „за“.

Резолюцията бе приета на пленарната сесия в Страсбург с 533 гласа „за“, само 9 против (предимно от крайната левица и комунисти от групата на независимите) и 27 „въздържал се“ (от същите групи, плюс крайната десница).

ЕП призовава Беларус да прекрати малтретирането на бившия кандидат-президент Виктор Бабарико и останалите политзатворници и да ги освободи незабавно и безусловно. Депутатите осъждат нечовешкото отношение към политзатворниците и техните семейства и настояват на хвърлените в затвора да бъде гарантиран достъп до медицинска помощ, адвокати, дипломати и международни организации, както и свиждания с близките.

През 2021 г. Виктор Бабарико бе осъден на 14 години затвор по политически мотивирани обвинения. Преди месец той постъпи в болница със следи от побоища и се нуждае от операция.

Режимът в Минск държи зад решетките 1500 политзатворници при изключително лоши условия и прилага към тях унизително и нечовешко отношение. Някои са починали в затвора по данни на Върховния комисар на ООН за човешките права.

Евродепутатите настояват за засилване на санкциите на ЕС срещу лица и образувания, отговорни за репресиите в Беларус, както и на всички, нарушаващи правата на човека.

Обикновено българските евродепутати социалисти подкрепят санкциите срещу Беларус. Те обаче никога не са били за европейски мерки срещу Русия.