Чешкото правителство представи мащабна икономическа реформа, целяща да намали увеличаващия се държавен дълг. Тя включва намаляване на държавните разходи, повишаване на пенсионната възраст и някои данъци, съобщава БНР. 

Премиерът Петр Фиала определи като основна цел на реформата "фундаменталното преобръщане на тенденцията за нарастване на дълга", чийто размер миналата година достигна 42,6% от брутния вътрешен продукт.

Планът "Чехия във форма" предвижда намаляването на субсидиите и разходите в държавния сектор, както и увеличаване на данъците върху недвижими имоти и корпоративните доходи. Предвижда се и повишаване на пенсионната възраст, която в момента е 64 години.

През 2050 г. един работещ човек ще издържа един пенсионер и затова промяната е критично важна, заяви социалният министър Мариян Юречка. Целта е средностатитистическият чех да получава пенсия 21 години и половина, като за основа на пенсионната възраст ще се използва средната продължителност на живота след 2025 г.

Предвижда се промяна и в диференцираните ставки на ДДС, като за храни и лекарства тя ще бъде намалена от 15 на 12%, като едновременно с това се повиши данъкът върху алкохол, цигари и хазарт.

Икономическият план трябва да бъде одобрен от парламента, в който дясно-центристкото управление разполага с мнозинство.

В Чехия през последните месеци имаше няколко протеста заради инфлацията и влошаващия се жизнен стандарт, припомня Франс прес.