Ако до 10 юни депутатите не приемат нов бюджет или не удължат отново действащите текстове на съществуващия, то от 11 юни държавата ще трябва да спре да плаща и да финансира отделните си системи. Това обяви пред депутатите служебната министърка на финансите Росица Велкова. По думите й действието на сегашното удължаване е точно до 10 юни. 

Припомняме, че вчера Комисията по бюджет и финанси в НС обяви, че най-вероятно няма да започне да гледа новия бюджет през следващата седмица, защото чака развитието по съставянето на редовно правителство.

Но пък председателят Петър Чобанов обяви, че ще се работи по бързо удължаване на удължаването. С него трябва да се гласува и нов таван на дълга до порядъка на 14 млрд. лв., с който да бъде покрит дефицитът, ако не се гласува нов бюджет с намален дефицит. 

Освен това, обяви Велкова, държавата не може да разчита на Фискалния резерв, защото към момента в него има 8,8 млрд. лв., от които разполагаеми са само 200 млн. лв.

Както е известно, 4,5 млрд. лв. от него са неприкосновени - т.нар. Сребърен фонд за пенсиите. Останалите пари са целеви и част от евросредствата. Само през последния месец от резерва са изхарчени 1,8 млрд. лв. за изплащане на пенсии. 

И въпреки всичко това Велкова обяви, че повишаването на пенсиите от 1 юли ще бъде въведено, защото такъв е законът. Те трябва да скочат с 12% и това ще струва още над 1 млрд. лв. на хазната.