Мнозина твърдят, че тоталитаризмът никога не си е тръгвал от прокуратурата. Това твърдение получи поредното си доказателство днес.

След като представители на Прокурорската колегия внесоха искане за освобождаване на Иван Гешев от поста, прокурори от страната, които доскоро го защитаваха, включително с протести, днес започнаха възторжено да приветстват с писма идеята за неговото освобождаване.

Подобна практика, при която трудови колективи под строй променят своето мнение, в зависимост от това накъде е задухал вятърът, бе обичайно срещано явление... ясно в кои години.

Прокурори от района на Апелативна прокуратура-София (всъщност огромна част от Западна България - освен София, от Петрич, до Видин, б.р.) вече подкрепят искането на членовете на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Това съобщиха от прокуратурата.

Според прокурорите има нужда от нова визия за развитие на държавното обвинение.

"Притежаваме професионален опит и възможности да го реализираме", посочват те.

Прокурорите казват, че не одобряват навлизането на институцията в политиката, което е в разрез с нейните законови пълномощия.

Те посочват, че дейността на институцията трябва да е насочена към справяне със своите задачи и очакванията на обществото, към бъдещето с ясна визия относно начина на работа и администриране на дейността си.

"Не сме съгласни с намеса в работата на органите на съдебната власт, независимо от кого е осъществявана", казват те.

Само преди 10 дни - на 2 май, прокурори напълно "доброволно и спонтанно" се строиха на стълбите на съдебните палати в страната, за да подкрепят Иван Гешев - който предния ден бе жертва на "атентат". Надсловът им беше "Нас не ни е страх!".

Отделна тема е, че двете съсловни организации, които би трябвало да представляват магистратското мнение - Адсоциация на прокурорите и Камара на следователите в България, през изминалите години от 2019 г. непрекъснато пламенно подкрепяха с всякакви декларации, открити писма, становища и пр. Гешев. Имаше парадоксални случаи - как на места чистачката и парнаджията се бяха подписали в подкрепа на Главния.

И в момента на сегашните събития Гешев е на посещение в САЩ с шефа на Асоциацията на прокурорите Владимир Тодоров.