"ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ИВАН ГЕШЕВ ОТ ДЛЪЖНОСТТА „ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ“ ВНЕСОХА ЧЛЕНОВЕ НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВСС

12 май 2023 година

На 12 май 2023 г. в деловодството на Висшия съдебен съвет е депозирано предложение от членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Стоименов Гешев."

Това пише в прессъобщение от Съвета.

"С него се предлага Пленумът на Висшия съдебен съвет да установи основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, а именно: тежко нарушение на служебните задължения – чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България.

Предлага се също Пленумът на ВСС да предложи на Президента на Република България предсрочното освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“.

Причина е историята с т.нар "изралески експерт", който неясно откъде се появява, лично воден от Ясен Тодоров и прави оглед при т.нар. атентат срещу Гешев на 1 май. И който - на всичкото отгоре, се оказва частно лице.

Той се е оказал на местопроизшествието, без да има каквито и да е процесуални права да разследва в България.

Във фактологията предложителите посочват, че след прочутия атентат на място дошъл зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров, който "води със себе си още едно лице - гражданин на държавата Израел".

Бил представен на следователите на място като "израелски експерт по контратерорзъм", доведен по личното разпореждане на Гешев.

Той не е представител на държавата и няма никакво отношение към атентата, става ясно още.

Въпреки това "лицето било допуснато на местопроизшестивето да огледа".

Припомня се и интервюто на Гешев пред БНТ на 7 май - че експертът имал "богато минало", и че му се доверява повече отколкто на българския министър на вътрешните работи (всъщност Иван Демерджив пръв изнесе - както че не е вярно, че децата са били в колата, така и че има една сачма забита във фар и щетите реално се изразяват в пукнат фар, б.р.).

"Считаме, че действията на главния прокурор по време на първоначалния оглед на местопроизшествието представляват тежко нарушение ан неговите служебни задължения", пишат прокурорите.

Шестимата вносители са досега верните на главния прокурор Георги Кузманов, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Калина Чапкънова, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова. Практически от прокурорите, които наврмето издигнаха Гешев и все още са членове на ВСС, не се е подписал само Пламен Найденов. Както и двамата влезли по-късно в Колегията - Евгени Иванов и следователят Стефан Петров.

По квоти - това означава, че от изпратените от по-по-бившия парламент и хората на ГЕРБ, и на БСП и на "Атака" подкрепят импийчмънта на главния прокурор (Пламена Цветанова - която бе предложението на ДПС и лично на Йордан Цонев бе изтеглена за зам.-главен прокурор на Гешев, б.р.).

Те пишат още:

"Описаната пряка намеса в разследването е особено укорима, като осъществена от най-висшия административен ръководител в системата на държавното обвинение."

Прилага се и позицията на Борислав Сарафов, от когото тръгна фактически финалната атака срещу Гешев.

Предложителите изтъкват, че е изпълнен текстът на чл. 129, ал. 3 т. 5 от Конституцията - че магистрат може да бъде предсрочно освободен при:

"... тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт."

Затова предложението им е от две точки - Пленумът на ВСС да установи основание за предсрочно освобождаване. И второ - да предложи на президента Румен Радев въпросното предсрочно освобождаване.

Както е известно, при него процедурата би била огледална, като при назначаването - държавният глава има право да върне предложението на ВСС, но само веднъж.

Тук може да бъде прочетен целият текст на предложението.