„Днес на извънредното заседание на Столичния общински съвет министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев ни увери, че от 9 юни още 200 полицаи в 50 патрулни екипа ще контролират движението по улиците на София. Това е много добра новина за всички нас, 2 млн. граждани на Столична община.“

Това обяви председателят на СОС Георги Георгиев след извънредна сесия, на която бе изслушан вътрешният министър Иван Демерджиев за предприетите от МВР и планирани мерки за пътна безопасност на територията на София.

Повод за извънредното заседание бе катастрофата в нощта на 8 май в столицата, при която загинаха двама младежи, пешеходци. Задържаният шофьор Адриан Антонов, с отрицателна проба за алкохол и наркотици, остава в ареста. Той е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост.

„От юли миналата година настоявам за увеличение на екипите и патрулите на Пътна полиция и поставянето на стационарни камери за скорост в София“, припомни днес Георги Георгиев.

И допълни, че Столичната община ще купи още камери за скорост, които ще дари на „Пътна полиция“, за да се увеличи контролът по пътищата. Георгиев отдавна признава, че полицията в София е с изключително ограничен капацитет - 15 патрулни автомобила трябва да се грижат за цялата столична община, не само за града, а уличната мрежа в София е дълга 4000 км.

„Заедно с колегите ми депутати от ГЕРБ-СДС подготвихме и внесохме законопроект, с който ще се предостави пълен достъп на Пътна полиция до всички камери за управление на трафика на всичките 265 български общини, за да могат да бъдат глобявани нарушителите“, каза още председателят на СОС.