Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира на клей от "Мастърс 1000" в Рим с награден фонд 8,64 милиона евро с победа срещу стария си познайник Стан Вавринка - 6:4, 7:6(3).

Първата ни ракета очаква Новак Джокович, който се затрудни само в първия сет срещу аржентинеца Томас Мартин Ечебери във вечерната сесия днес - 7:6(5), 6:2. 

Сърбинът има здравословни проблеми и е далеч от най-добрата си форма на "червено" - поне досега, но е абсолютен фаворит срещу Димитров, успял да го победи само веднъж досега - преди близо 10 г. За последно двамата спориха на "Аустрелиън оупън" и сърбинът взе връх с 3:0 сета.

Григор, полуфиналист в надпреварата през 2014 г., реализира пробив още в откриващия гейм на мача с Вавринка и запази предимството си до края на първия сет. Сервисът му вървеше, както и форхендът. Той умело разиграваше съперника, понатежал в последните години след поредица от травми и отсъствия от корта.

Българинът продължи да контролира играта и направи брейк и на старта на втората част, но постепенно 38-годишният швейцарец, 84-и в света в момента, вдигна нивото си и успя да изравни за 3:3 (Стан върна брейка), след което се стигна до тайбрек.

В него българинът отново беше солиден, поведе с 6:1 точки и това се оказа решаващо. Той реализира третия от петте мачбола - на своя начален удар.

Така хасковлията записа шеста победа в 13 мача срещу Вавринка, а с успеха той си осигури 48 835 евро и 45 точки за световната ранглиста, в която заема 33-тото място.