Реджеп Тайип Ердоган ще загуби в неделя - и президентския си пост, и мнозинството в парламента. В това са убедени опозиционните партии, обединили се срещу него и неговата Партия за справедливост и възход - т.нар. "Национален алианс".

Ключовото обаче е изборите да бъдат максимално защитени - затова в последните дни всички опозиционни партии, дори по-маргиналните, усилено провеждат детайлни обучения за сигурността на гласуването.

Това е събрало десетки симпатизанти на Демократичната партия на народите в миниатюрното помещение на централата в Шишли - един от централните квартали на Истанбул. Те получават ценни указания как да наблюдават за нередности при вота - ключовата дейност, която според опозицията ще превърне загубата на Ердоган в присъда.

Междувременно излизат данни на местните социологически агенции - Кемал Кълъчдароглу, обединената кандидатура на опозицията, печели срещу Ердоган. Според едни - още на първи тур, според други ще се ходи на балотаж. Но проучванията не отчитат факта, че третият кандидат Мухарем Индже се е отказал от надпреварата ден по-рано.

Керем Денчир е млад политолог от Партията на бъдещето - творение на бившия премиер и дясна ръка на Ердоган Ахмет Давутоглу. Влиза в политиката като активист на кемалистите, но бързо установява, че са леви за неговия вкус и се присъединява към хората на Давутоглу.

Той има още по-драстична прогноза - опозицията направо ще съкруши ПСР и Ердоган.

"Очаквам, че Националният алианс ще има близо 60% от гласовете на президентските избори - и мнозинство в парламента, от 320 до 350 депутатски места."

Това би означавало пълна доминация в 600-членното турско Велико национално събрание, или Меджлиса.

Според него Ердоган вече знае, че ще загуби - и това издава репликата му от преди ден, че "когато е необходимо, както в нощта на 15 юли, можем да защитим бъдещето си за сметка на живота си" - визираща т.нар. преврат от 2016 г.

"Затова лидерите ни призовават да не излизаме да празнуваме шумно в неделя - за да не предизвикваме агресия от страна на симпатизантите на Реджет Тайип Ердоган."

Но признава, че е важно Кълъчдароглу да бие на първи тур - при балотаж "Ердоган ще знае къде е загубил и къде да натисне".

Емре Телуджи е председател на дисциплинарната комисия на Републиканската народна партия - наследници на Кемал Ататюрк и основна опозиционна партия -  и адвокат. На въпрос може ли почти авторитарният турски президент да избегне загубата чрез манипулация на вота, той признава:

"Не вярваме на институциите. Например, Висшата изборна комисия, всичките й членове, са назначени от Ердоган или от институции под негова власт. През 2019 г. обаче все пак спечелихме (в Анкара и Истанбул, б.р.)", отбелязва той.

Но едва ли президентът ще злоупотреби явно.

"За да поддържа властта си, Ердоган има нужда от международна легитимация. Ако иска, той може да отмени изборите - няма никаква легална пречка за това пред него. Но всъщност не може да го направи. Ако браним сигурността на вота, няма да може да направи нищо."

Само в Истанбул 4000 юристи следят за сигурността на изборния процес, обяснява Телуджи. А в цяла Турция над 63 000 наблюдатели от Джехапе ще следят за нередности при вота.

Разбира се, оптимизмът на опозицията е политически задължителен - но не гарантира победата.