България, мили приятели, е попаднала в спирала на времето. Всичко, което ни се случва, вече се е случвало – единствената разлика е, че всеки път повторението е по-аматьорско и лошо от оригиналната случка.

Та отново сме в 90-те. Само дето тоя път не люспим, а чегъртаме, пак си имаме кинжали, пак СДС-тата са повече от ЦСКА-тата, пак имаме Тато, само дето сега е Бате, който не може да овладее партията си, тича се с един куфарчета напред-назад, Дубай е новата Виена, а народът... ми народът се готви да ходи на море. Е, вече не в Ахтопол, а в  Гърция, но демократичните му рефлекси са си същите като едно време.

И разбира се, отново имаме цяла една прослойка художествено-творческа интелигенция, която се чуди накъде ще задуха вятърът и в странието си да улучи правилния г.з за целуване се върти около оста си като куче след опашка. И като преди 1989 година – заплащането при тях си е в апартаменти.

Само преди седмица стотиците верни и независими воини на ГЕРБ кълняха всеки, който се усъмни в автентичността на атентата срещу Гешев и ронеха сълзи за инструмента на Господ и на справедливостта. Даже органите им не се посвениха да излязат със заглавия „Който иска оставката на Гешев, служи на мафията“. Каква ирония, дами и господа. Седем дена по-късно самият баш бос, предложената от него за премиер Габриел и целият синод на ГЕРБ поискаха оставката на главния прокурор. С което не искам да кажа, че има някакво голямо противоречие със заглавията от преди седмица. Иронията е в това, че независимите органи, крепящи статуквото, тоя път написаха истината.

Иронията е и в това, че години наред Гешев обикаляше медиите, за да се оплаква, че го преследва мафията и му иска главата. И ето, че човекът се оказа прав.

Човекът този път отиде спешно да търси подкрепа в САЩ, преди 30-ина години щеше да я търси в Москва. Обаче и американците като руснаците си имат планове и не чакат някой инструмент да дойде да им каже как да действат. Така че интересното тепърва предстои.

Но да не смятаме, че ние сме пъпът на света. И при други народи положението не е по-розово. Например при комшиите в Турция. В неделя отиват на избори и на техния Инструмент на Господ също му се клатят краката. Макар че, ако перефразираме Валери Петров, Ердоган си самоизкова за 20 години вместо крака пиедестал. Така че му се клати пиедесталът. И ако сега народът му не го избере отново, ще има проблем. Най-малкото с тия цени на енергията как ще си плаща тока в палата с 1000 стаи, който си построи? Милият човек... Той и Гешев ще се сдобие с жилищен проблем, че горкият, откакто е главен прокурор, все с багажите по разни резиденции му се налага да се мести. То Бояна, то Боровец... Поне като му вземат поста, ще може да се установи на едно място и да спре да скита с мултитемпературния охладител за вино на ръце... Стига да не го пратят посланик в Таджикистан, де.  Макар че виното на таджиките хич не било лошо, разправят... И климатът им е подходящ, и мафията ще е далече... Може би си си струва да обмисли евентуална оферта, че в Дубай за вино е твърде горещо.