При 95,1% преброени гласова Реджеп Ердоган излиза първи на изборите в Турция с 49,5% от вота, следван от кандидата на опозицията Кемал Калъчдароглу с 44,8% подкрепа, предаде държавната "Анадолска агенция".

Независимата агенция "Анка", чиито резултати първоначално се разминаваха значително с тази на държавната, сега докладва 49,28% за настоящия президент и 45,08% за Калъчдароглу - при 95,7% преброени гласове.

Третият кандидат - ултранационалистът Синан Оган - получава 5,3% от вота и според двете агенции. 232 хил. турци са гласували дори за отказалия се преди дни Мухарем Индже - бюлетините вече бяха напечатани и той не бе премахнат от тях.

Това означава, че почти сигурно Ердоган и Калъчдароглу ще се срещнат отново на балотаж - който ще е на 28 май.

Броенето се забави

Милиони гласове обаче всъщност още не са преброени - поне не официално, според Върховния изборен съвет, турския еквивалент на ЦИК. Хиляди членове на изборни комисии чакат с бюлетини, подобно на много избори в България. Този път резултатите идват много по-бавно от обичайното - в предишни години те бяха ясни 3-4 часа след вота.

Причината за това забавяне е заради оспорване на изборни урни преди броенето дори да започне - Калъчдароглу съобщи за 300 подобни случая в Анкара и 783 в Истанбул. И масово повторно преброяване на гласове - в някои секции в градове като Анкара и Адъяман до 11 пъти. Според опозицията това са опити на управляващите да обезсърчат изборната администрация и техните сподвижници. 

"Не блокирайте волята на тази нация. Призовавам работниците на демокрацията на терен - не оставяйте урните и изборните секции. Ще сме тук, докато всеки един глас бъде преброен", обяви кандидатът на опозицията.

Защо агенциите се разминаваха

В началото на броенето държавната "Анадолска агенция" отчиташе много по-голяма разлика между първите двама - в един момент над 10%. Тя се смали постепенно, а Ердоган бавно падна под 50%. 

А в ранните изчисления на "Анка" Калъчдароглу водеше пред Ердоган - макар и максимум с процент и половина. 

Кметът на Истанбул от опозицията Екрем Имамоглу направи изявление, на което припомни, че това не е първият подобен случай. Той спечели най-големия турски град през 2019 г. като кандидат на Републиканската народна партия и също беше загубил - според първоначалните данни на "Анадолска агенция" тогава.

Особено впечатление направи факта, че процентите на първите двама се промениха рязко, докато третият - Синан Оган - от почти самото начало бе с точно същия резултат от малко над 5% според всички агенции.

Кой ще бие на балотаж?

На предстоящия балотаж фаворит е Ердоган. Причините са две - третият кандидат, Синан Оган, е националист, някогашен член на Партията на националистическото движение, която е една от ултранационалистическите "патерици" на формацията на Ердоган в парламента. Това означава, че ако гласувалите за него отидат до урните на 28 май, е много по-вероятно да подкрепят настоящия президент.

Множество коментатори и симпатизанти на опозицията посочиха и друг факт - резултатите от първия тур дават ценна информация на Ердоган къде в страната е загубил подкрепа - и сега има две седмици, в които да си я възвърне.

ПСР може да загуби мнозинство в парламента

И "Агенция Анадола", и "Анка" отчитат около 45% общо на Партията за справедливост и развитие на Ердоган и коалиционния му партньор в Меджлиса - Партията на националистическото движение. ПСР взима около 35% от гласовете, а "патерицата" им - малко над 10%.

Опозицията може и да надмине управляващите - Републиканците получават над 25% от вота, Добрата партия - над 10%, Зелените Леви - близо 9%. Останалите поне засега са под бариерата за влизане в парламента, която бе намалена на 7% миналата година.

Такава победа би била добро утешение за опозицията, ако Ердоган не превърна Турция в президентска република през 2017 г. В момента турският парламент е значително по-слаб от президента, който е способен да променя закони с укази. Особена политическа ирония е фактът, че президентът се нуждае от подкрепа в парламента само ако иска промени на Констутицията - което той постигна преди 6 години, заобикаляйки народните представители, чрез референдум за увеличаване на пълномощията си.

Защо Ердоган спечели отново?

Дни преди вота опозицията бе убедена в своята победа, а симпатизантите на ПРС се колебаеха - и самият Ердоган ги зовеше да са готови да поставят живота си на карта след вота. Външният му министър пък обяви, че ако опозицията победи, ще третира това като преврат. По всичко изглеждаше, че управляващият две десетилетия Турция президент поне допуска възможността да загуби.

Особено странен е и фактът, че Ердоган печели мнозинството от гласовете дори в много от регионите, ударени тежко от земетресението през февруари. Управляващите признаха отчасти вината си за големите разрушения и десетките хиляди жертви, а анализаторите посочиха бедствието като ключово за възможна загуба на ПСР. Но той бе съкрушен единствено в Диарбекир, район с основно кюрдско население.

В следващите дни стотици експерти ще търсят аргументи защо Ердоган изглежда оцеля за пореден път, въпреки че се доближава все повече до диктатор, а турската икономика продължава да е в тежка криза. Но вероятно ключова роля играе драстичната мярка да увеличи с 45% заплатите на държавните служители, недоверието на немалко избиратели в Калъчдароглу и необичайната смесица от партии, застанала зад него, както и факта, че Ердоган контролира мнозинството от турските медии, налага сериозни ограничения на социалните мрежи, а тролски фабрики на ПСР умело употребиха страховете на обикновения, сравнително консервативен турски избирател.