От няколко дни се спекулира със здравословното състояние на беларуския президент Лукашенко. На церемонията по връчването на държавното знаме днес той отсъстваше за първи път от 29 г. Още на военния парад на 9 май за "Деня на победата"  в Москва наблюдателите забелязаха, че беларуският президент прави отслабено впечатление. Той отсъстваше и от банкета с руския президент Владимир Путин, на който бяха поканени всички присъстващи президенти на бивши съветски републики. Съобщава се, че Лукашенко е напуснал тържествата по-рано след парада по здравословни причини.

В неделя Лукашенко отсъстваше за първи път от години насам от церемонията по отбелязването на "Деня на държавното знаме", един от най-високите национални празници. 68-годишният президент беше представен от ръководителя на правителството Роман Головченко, който прочете поздравителен адрес от Лукашенко.

Медиите в съседна Украйна съобщават, че Лукашенко е бил откаран в болница. Не е ясно обаче от какво страда той. Опозиционният политик Павел Латушко, който живее в изгнание в ЕС и беше част от правителството в Минск като министър на културата, заяви в петък, че Лукашенко очевидно е много сериозно болен. "Той вече не може да измине и няколкостотин метра, не може да произнася речи, дори не може да стои прав на трибуната, поклащайки се от слабост", каза Латушко. Държавната телевизия е безпомощна и вече не знае какво да каже или покаже.

Първият заместник-ръководител на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД Константин Затулин потвърди пред телеграфния канал Podyem, че президентът на Беларус Александър Лукашенко е болен. Според Затулин в заболяването на беларуския президент няма "нищо свръхестествено" и той просто се нуждае от почивка.

„Човекът просто е болен. Въпреки това той смята за свой дълг да дойде в Москва, а след това вечерта на същия ден да проведе мероприятия в Минск. Вероятно той има нужда от малко почивка, това е всичко", каза депутатът.

На 13 май вестниците "Мотолко Помошч" и "Еврорадио" съобщиха, че кортежът на Александър Лукашенко е пристигнал до сградата на Републиканския клиничен медицински център в Минск. Според медиите кортежът е прекарал около два часа на територията на болницата.

Междувременно "Наша Нива", позовавайки се на свои източници, съобщи, че сред близките на Лукашенко се разпространява версия за вирусно заболяване на президента. Твърди се, че през последните дни са се разболели и няколко души от обкръжението му.