"Не е ясно доколко това е театър, в който ние да послужим като параван и алиби".

Това заяви пред бТВ Николай Денков от "Продължаваме промяната - Демократична България" . Така той коментира политическите събития от последните дни и предстоящите днес срещи между ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ".

Според Денков на срещата между първата и втората сила в петък от ГЕРБ са искали да чуят "да" или "не", без да дадат достатъчно информация и като цяло са бутали към "не".

"Обръщението на Мария Габриел не беше към нас, а към БСП, ДПС, "Има такъв народ". Това е показателно. За експертен кабинет с мандат от една година чухме едва вчера. Добре беше да знаем това, до вчера само знаехме кой ще е премиер".

Това каза още Денков. Според него е нормално "Продължаваме промяната - Демократична България" да обсъдят дали има нещо ново, след срещата с Габриел.

Денков недоумява как ГЕРБ могат да искат подкрепа, докато вторите не са провели национален съвет.

"Непрекъснато ГЕРБ се опитват да ни вкарат в цайтнот", заяви той.

И допълни, че има време до следващия понеделник, в което да се даде отговор на ГЕРБ. Тогава изтича седмицата, в която Мария Габриел трябва да върне мандата - изпълнен или неизпълнен.

Той заяви за пореден път, че каквото и да се случи коалиционно споразумение между първата и втората сила няма да има.

"Мария Габриел е добро решение да се търси положителна развръзка", каза все пак Денков.

Той призова ГЕРБ да обясни кой ще избере експертите в правителството.

"Да не би експертите да са тези, които биха студентите под колоните на Министерски съвет", попита той.

Денков увери, че "Продължаваме промяната - Демократична България" ще подкрепят законодателната програма, законите и решенията на правителството, които са част и от техните приоритети, независимо кой е на власт.

За отстраняването на главния прокурор, Денков коментира, че Иван Гешев е трябвало много отдавна да си тръгне.

"Има опит за смяна на едно лице и не е ясно дали ще има някаква съществена промяна. Трябва да се промени Конституцията и искаме да видим знаците, че това е възможно да се случи", изтъкна Денков.