Кандидатката за премиер от ГЕРБ Мария Габриел се срещна днес с ръководството на "Продължаваме промяната - Демократична България". За разлика от срещите с останалите парламентарни партии, проведени вчера, този път цялата среща бе открита. А в нея от един момент нататък се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той заяви, че двете формации имат толкова общи неща, че ще е грехота да не бъдат свършени.

"Въпросът не е един да бъде сменен с друг. Въпросът е да няма следващ такъв."

Това пък заяви по-рано в рамките на разговорите съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Изявлението му бе по повод инициативата на Габриел за искането на оставка на главния прокурор Иван Гешев, която мълниеносно намери прелюбопитна подкрепа от ВСС.

"Благодаря, че изпълнявате граждански дълг. Не е въпросът да се намерят определен брой гласове или междупартийни и междуличностни отношения.

Големият проблем е, че българската политическа класа не може да изпълни идеята да живеем в държава на правилата, основана на законност и еднакви правила за всички. Беззакония, нагла корупция - това ерозира доверието към политиците и институциите. Това е дълбоката причина за кризата", каза Иванов.

И допълни:

"Да знаем за какво става дума - за поредния дворцов преврат? Гешев бива сменен, както беше назначен по някаква политическа интифа или това е начало на обновяване и промяна?

Не можем да говорим за съществена реална промяна ако не говорим за промени в Конституцията. Въпросът не е просто един да бъде сменен с друг. Въпросът е да няма следващ такъв. Да не сменим една фасада с друга фасада.

Какви конституционни промени предвижда ГЕРБ? Политически как ще осигурим ресурс. Аз съм опитвал да правя конституционни реформи без политически ресурс - известно е как приключи това.

В Пловдив и Варна продължава да се развива сюжетът с панаира, не може да бъде спрян с нищо, да се защити общинският интерес. Ще видите и руското влияние, и следите от Държавна сигурност. Как го правим това?!", каза още Иванов.

Вместо Габриел думата взе Десислава Атанасова:

"Трябва ни мнозинство. Темата с конституционната реформа много ви вълнува. Като че ли основно се вълнувате и акцентирате на тази тема.

Този разговор трябва да продължи. Но по-важният разговор е колко е животът на 49-ия парламент. Ако е ограничен, то ние, каквито и добри намерения да имаме, няма да ги осъществим.

Ще излъчим ли мнозинство? Ако няма, става теоретична дискусия, може да си направим семинар..."

Иванов отговори:

"ЕК има фундаментално значение за България. Българското общество очаква от ЕК да бъде гарант. Може да има известно разочарование, че ЕК не успя чрез Механизма за наблюдение да наложи реформи и се наложи да стигнем до санкции по "Магнитски".

Времето на парламента зависи от това до каква степен сме готови да постигнем съгласие по фундаменталния въпрос за необходими конституционни промени".

В разговора се вмъкна и Томислав Дончев:

"Това е паралелен сюжет. Това са политически разговори, които да дадат отговор на въпроса -  има ли потенциал за парламентарно взаимодействие? Това минава през въпроса ще има ли избрано правителство, или да продължим да водим този разговор извън парламента".

Габриел заяви, че санкциите "Магнитски" и механизмът на ЕК са различни.

"По единия случай ние сме членове на ЕС, в другия смятам, че сме суверенна държава", каза Габриел.

В средата на разговора в залата влезе и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

От втората сила задаваха конкретни въпроси. По този повод от ГЕРБ изтъкнаха, че темата на разговора тук е дали ще има подкрепа за правителство. На това Николай Денков отговори, че "Продължаваме промяната - Демократична България" имат право да задават тези въпроси. И припомни на ГЕРБ, че те са поискали от тях включително имената на техните кандидати за министри.

Лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов попита какво е отношението на ГЕРБ към подкрепата за Украйна. И съобщи, че има информация, че Украйна е поискала от нас 1 млн. артилерийски снаряди, които служебното правителство е отказало.

"Пълна солидарност с Украйна, това е европейската позиция. По това няма никакви различия. Правителство с евроатлантическа ориентация", каза Габриел.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев попита Габриел дали би призовала общинските съветници от ГЕРБ в Пловдив и Варна да защитят обществения интерес за Пловдивския панаир.

"Не мисля, че един човек трябва да казва какво да се случва", отговори Габриел.

Малко след това Василев и Делян Добрев влязоха в обичайните си спорове за бюджета и за това кой е водил "латиноамериканска" фискална политика - правителството на ГЕРБ или това на "Продължаваме промяната".

Накрая думата взе Борисов:

"ГЕРБ не е лидерска партия. Тя е партия, равностойна на вашите. Чух на няколко пъти да се споменават отделни решения, които да се изваждат като предизборна кампания.

Имаме толкова много общи неща, че е грехота да не ги свършим. Василев, Денков, Панев - прекрасен Министерски съвет, взаимен контрол!

Няма да можем да си съберем избирателните комисии август месец. В името на България може да се направи добър кабинет.

Ако ние имаме правителство и 2 млн. снаряди ще дадем и 3 млн. ще дадем (на Украйна - б.р.).

Преспете още веднъж, помислете. За дни ще изведем България на коренно различно ниво. Аз мисля, че по-лошо от тези две години служебни правителства няма.

Готови сме на всякакви компромиси, за да има работещо правителство. Ще проиграем голям шанс. Като не може да стане този формат - ще стане друг.

Кирил Петков отговори:

"В една нормална държава се водят този тип разговори. Ние трябва да имаме не само реалната информация, да знаем и човека. Ние имаме решение, че няма подкрепим първия мандат, но има значение дали можем да водим нормален диалог. Много е важно да сме последователни и принципни.

Този тип разговори са бъдещото на България. Ние направихме джентълменска уговорка.

Всички знаем, че днес ни трябва шеф на правна комисия. И днес втората част от тази сделка не дойде.

Как можем да си имаме доверие? Как ние да повярваме, че г-н Гешев ще бъде сменен? Трябва да има реални резултати и спазени уговорки.

Нашият голям проблем е, че си нямаме доверие. Ако първата уговорка, която имаме заедно, не се спази, как да си вярваме?"

Борисов отговори, че се надява в следващите дни да бъдат избрани всички председатели на комисии. И увери, че ангажиментът втората сила да има шеф на правната комисия ще бъде спазен.

В края Петков заяви, че има решение на органите на партиите от коалицията, че няма да се подкрепи първият мандат. Но допълни, че от ГЕРБ могат да разчитат, че ангажиментите, които "Продължаваме промяната - Демократична България" са поели по отношение на законодателството, ще бъдат спазени.