"Що се озлобява срещу нас - не знам. Но много внимателно подмина всички други."

Това беше отговорът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след изявлението на главния прокурор Иван Гешев, който на няколко пъти персонално посочи бившия премиер.

Борисов отрече, че през други хора е предлагал посланически пост на Гешев или друга позиция в ГЕРБ, че се е обаждал на прокурори.

"Само аз съм му виновен. На никого не съм се обаждал, никакви указания не съм давал. Единственият ми разговор с него беше за семейството му", каза още той.

По думите на лидера на ГЕРБ той се обадил единствено на самия главен прокурор след атентата, за да изкаже съчувствието си и подкрепата за семейството му.

"Като какъв и на каква позиция ще му предложа посланическия пост. Нито съм говорил с някого, нито на прокурор съм се обаждал, на какъвто и да било. Освен на него когато стана атентат, да му окажа съчувствие към семейството. Не съм в позиция да предлагам посланически постове, които се предлагат и подписват от президента Радев. Никакви листчета не съм изпращал, не съм се обаждал на никакви прокурори, не съм в тази позиция", повтори той няколко пъти.

Друга своя теза, която повтори няколко пъти, беше питането защо Гешев насочва атаката си към него и ГЕРБ, а не казва и дума за останалите политически играчи.

"Не чух и дума за президента Румен Радев, за Христо Иванов, за Атанас Атанасов, за Кирил Петков, за Асен Василев, за "Възраждане", посочи той.

Изявлението на главния прокурор обаче убедило Борисов още повече, че трябва да има правителство. Сили се задвижили, за да спрат създаването на редовен кабинет, обяви той.

"Но има сили, които като се видя, че може да се състави правителство, се задействат със страшни сили. Това са фактите. Две години се иска оставката от всички политици. Когато госпожа Габриел повтори, че законите и оставката са първи в нейната програма, ние станахме лоши", даде своята трактовката на последователността от събития Борисов.

На въпрос за делото "Барселонагейт", за което Гешев каза, че е научил, че Борислав Сарафов е поискал да бъде прекратено, Борисов каза:

"Колко години го мъкнат, или да го прекратят, или да го обявят. Аз къща в Барселона нямам".

Още повече сме убедени, че трябва да се направи правителство. В България, ако не накажеш Бойко Методиев Борисов...

"Аз каква позиция имам, от ареста ли имам влияние...", реши той да вмекне темата за своя 24-часов арест преди година, за да обори твърденията, че се е намесил в събитията, довели до искането от членове на ВСС на оставката на Гешев.

Борисов се обяви за обиден от квалификацията "политически боклук" на Гешев за голяма част от депутатите.

"Да, заслужил съм си това влияние с избори. Хората са се произнесли дали сме политически боклук. Който е по-силен, ще стане първи", каза той.

"Нали затова искаме да променим законите, за да няма война между институциите", добави.

На въпрос дали ще му е проблем, ако Гешев остане главен прокурор, първо попита - "на вас дали ще ви е проблем, три години говорите..." А след това обърна отговора:

"На него дали ще му е проблем..."

"В нито едно от неговите изказвания не съм се разпознал", обяви няколко пъти Борисов.

А на въпрос защо е намесено името му от Гешев той отговори: „Защото в България, ако не кажеш Бойко Борисов, нищо не е казано.“