Главният прокурор Иван Гешев няма да подаде оставка. Но вчера е бил заплашван. Това каза той на извъреден брифинг.

Първо Гешев артистично показа оставката си и химикалка. След това скъса листа на много дребни парченца и ги хвърли.

Той нападна яростно Бойко Борисов. Първо разкри, че:

"Преди месеци получих предложение, завоалирано - казват от Бойко Борисов, как да стана посланик или в Израел, или в Турция, а евентуално да имам и политическа кариера.

Не го взех насериозно."

А освен това обвърза неволите си с това, че осветлил руския шпионаж (всъщност у нас няма осъден нито един руски шпионин, дори на първа инстанция, б.р.) и това, че когато беше в Украйна, каза, че ще арестува Путин.

"Докато други премиери подаряваха кученца на г-н Путин".

После го нарече на няколко пъти "лицето Бойко Методиев Борсов".

"Но явно тогава (преди месеци) е почнала организацията на всичко това, което виждаме".

И нещо повече - изреждайки събитията от последните дни, близък до ГЕРБ му се обадил, че „лицето Бойко Методиев Борисов“ се интересувал къде са семейството и децата му. А те били „в една приятелска държава“.

Последния си ултиматум получил, след като в събота нощта се прибра от САЩ.

"Получих послание, че ако да 10 ч не си подам оставката,... имам семейство и т. н. - някой ще натисне копчето ENTER."

На настоятелните призиви да каже от кого е СМС-ът, той отвърна, че не е сигурен - като се убеди от кого е и "дали е приближен до някоя политическа партия, примерно ГЕРБ, ще ви уведомя".

Въпреки обаче прочутата си аполитичност, която често изтъква, той коментира и че го учудва позицията на ДПС - от движението също дадоха сигнали че са "за" освобождаването му.

Решението им „в личен аспект може би граничи с предателство“, сподели главният прокурор.

Той отново каза, че срещу него са се обединили „всички, които искат да продължат да крадат“. И няколко пъти говори по любимите си теми - за олигарсите, които сега се крият и т.н..

Всъщност самият Гешев бил репресиран - защото от началото на мандата му имало "проверки, на семейството, на приятели, жалби, пасквили, доноси, хиляди статии, компромати, какво ли още не".

"Всичко това показва, че някой възприема, че аз - ако мога да се изразя по този начан, съм бъг в системата! И трябва да бъда отстранен, за да може да продължи да функционира системата по този начин - за да може да се краде", скромно описа ролята си Гешев.

И без особна изненада, намеси разследването, известно като "Барселонагейт" (затова че близка на Бойко Борисов моделка с малко дете, купува скъпи имущества и дори притежаваше бутик в каталунската столица, б.р.).

Редови прокурор му се обадил, че под давление на Борислав Сарафов е казано да се прекрати делото „Барселонагейт“ до петък. Само, че то е на специален надзор във ВКП - Гешев лично звъннал на водещата го прокурорка и резулттът е...

... "Ясно е, че не може да приключи делото преди септември, по ред процесуални причини и трябва да се работи по закон."

Голяма част от брифинга бе посветена на ролята на Борислав Сарафов - зам.-главен прокурор който Гешев "наследи" още от Сотир Цацаров, и който сега ще иска да бъде освободен. 

Гешев каза, че е съгасен с Борислав Сарафов (и написаното от него в една декларация до БТА, б.р.) - че политиката се меси в съдебната власт (с която очевидно се самоидентифицира, б.р.). Месела се „безобразно, брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности“.

И веднага след това обаче напълно аполитичният главен прокурор намеси яростно „т. нар. демократична общност“ - нищо че е много против да се занимава прокуратурата с политика.

След това Гешев каза, че „му е ясно какъв е политическият боклук в Народното събрание“. После повтори че е време да бъде изметен политическият боклук“.

А пък Борислав Сарафов го било много срам от случващото се.

Борислав Сарафов му признал че „ти знаеш кво стана, аз няма какво да направя, аз няма какво да ти кажа повече“.

Главният прокурор разказа и цитира част от множествота си разговори – в последните дни „говорил с политици, членове на ВСС, а и магистрати – десетки.“

Интересен бе моментът, в който Ясен Тодоров разпратил мейл, но.. се объркал и вместо до шефа си Сарафов той отишъл до всички в НСлС. Текстът бил, че „мишките напускат кораба...“.

Изобщо Гешев днес като висш магистрат и правист използва изрази, като „плъхчето е едно и няколко мишки има“.

Свързал се и с важен член на ВСС, който казал, че изобщо не е чел основанията за отстраняването му – които Гешев преценява като смешни (всъщност деюре шестима членове на съвета искат махането му, защото по телефона е наредил Ясен Тодоров да заведе някакъв израелски експерт - частно лице, и той да бъде допуснат и да извършва "оглед" на местопроизшествеито от взрива. Това е напълно недопустимо и незаконно, б.р.).

„Дадоха ми го само да можеш да си подадеш оставката и да те отстраним... Ама по-добре... имаш семейство“, заявил му влиятелниет човек от ВСС.

Бирло му казано и че е „сам на скалата“.

Гешев нахвърля още твърдения, някои доста интимни: например че шефът на Софийска апелативна прокуратура (Радослав Димов) е в „тежко здравословно положение“, че от тези членове на ВСС, които предложили отстраняването му, „подписи са събирани включително и в болница“.

 А като цяло преценява предложителите на "импийчмънта" му така:

"Някои са мотивирани – всеки има слабости! Други са уплашени, трети са подведени. Но аз се надявам, че във ВСС има достойни хора.“

Целият брифинг завърши с обещанието:

"Като гавен прокурор ще продължа да работя за българските граждани. Ще довърша мандата си - въпреки всичко!"

"Бог знае! Да живее майка България!

Гешев говори за първи път, след като номинираната за премиер Мария Габриел, а след нея и шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, поискаха предсрочното му отстраняване.

Той се върна от САЩ в събота през нощта, а днес по план трябва да замине за Португалия, припомня телевизията. Той обаче нарушил програмата си и отказал "участията" - по собствените му думи днес.

Процедурата за неговото отстраняване започва да тече, след като той получи документите, с които се иска освобождаването му. Според правилата на ВСС той трябва да бъде уведомен незабавно за искането. В тях обаче не е записано дали това трябва да стане лично, или по електронен път.

На личната си страница във фейсук, създадена само преди дни - на 1 май, Гешев избра да илюстрира днешното си видеообръщение си с цитат от Евангелие от Йоан - 5 глава, 29 стих: