Към момента "Има такъв народ" не дава безусловна подкрепа на кандидатката за премиер на ГЕРБ Мария Габриел. От най-малката парламентарна партия изтъкнаха, че мнозинство може да има и без тях. И заявиха, че няма да подкрепят бюджет, в който да са записани неразумни харчове.

Това стана ясно по време на срещата на Габриел и ГЕРБ с "Има такъв народ".

"Що се отнася до експертен кабинет ние сме казвали, че в изпълнителната власт трябва да има хора експерти. Не политически лидери, които мечтаят да бъдат министри или министър-председатели.

Мина много време. Би било по-правилно да има редовно правителство с подкрепа от повече партии. Много важно е и каква програма ще изпълнява вашето правителство.

Ние сме дясномислещи в икономически план. Разумен бюджет, рестриктивен бюджет, не е добре да се върви по път за висок бюджетен дефицит. Тук ние се разминаваме. За да бъдем заедно в едно управление трябва да има ясна програма във финансов план.

Трябва да говорите с БСП. Бихме дали подкрепа. Но няма да подкрепим бюджет с харчове.

В "Има такъв народ" не е нужно да ви убеждавам, че имаме експерти във всички сфери".

Това каза зам.-шефът на партията Тошко Йорданов. Габриел му отговори, че тя иска редовно, работещо правителство, обединено около приоритети.

"Когато си говорим за бюджета - дефицит от 3% е напълно постижим, имаме цел еврозоната.  Без да бъдат рязани социалните плащания", каза Габриел.

И допълни, че търси широка подкрепа.

Йорданов каза още, че математиката за съставяне на правителство излиза и без "Има такъв народ".

"Не ни разглеждайте като безусловна подкрепа. Още нямате подкрепа. Трябва да проведете разговори с БСП. И ПП са доста по-левичарски настроени. ДБ не съм видял да се опънат на Асен Василев, когато опре до пари", каза Йорданов.

Досега подкрепа към ГЕРБ са заявили от ДПС. Двете партии имат общо 105 депутати. "Има такъв народ" е с 11 депутати. За да има мнозинство от над 121 мандата,  трябва да има подкрепа и от 23-мата депутати на БСП.