БСП няма да подкрепи ГЕРБ за правителство с мандата ѝ.

Такова решение е взело Изпълнителното бюро на партията на провел се онлайн конферентен разговор днес, научи Клуб Z. По-късно това бе потвърдено от лидера Корнелия Нинова.

Новината за решението идва минути, след като президентът Румен Радев връчи мандата на кандидата на ГЕРБ за министър-председател - на еврокомисарката ни Мария Габриел.

Малко по-рано през деня представители на двете формации, начело с лидерите Бойко Борисов и Корнелия Нинова, проведоха среща, на която Нинова даде заявка, че Столетницата ще вземе решение след вътрешно допитване до партията.

По информация на Клуб Z въпросното допитване няма да се състои.

Очертани бяха основните различия - за Нинова бюджетният дефицит не трябва да става заложник на стремежа ни за бързо влизане в еврозоната и може да е 4-4,5 на сто от БВП, а не 3%, каквито са критериите за членство и стремежът на ГЕРБ.

Посочи още, че партията, ако участва в съвместно управление, ще се оттегли, ако Министерският съвет продължи да подпомага Украйна с оръжия.

На практика БСП беше ключът към съставяне на стабилен кабинет с първия мандат заради отказа на "Продължаваме промяната-Демократична България" да даде подкрепа. ДПС вече на практика даде такава и заедно със соцпартията трите формации имат 128 гласа. 

Ако БСП се откаже, но "Има такъв народ" (хипотетично) даде подкрепа, то гласовете са 116. Т. е. не достигат (освен ако няма липсващи депутати, защото кабинет не се избира със 121 гласа от 240, а с 50 плюс 1 от присъстващите).

Отказът на левицата идва на фона и на днешните изявления на главния прокурор Иван Гешев, който отправи обвинения по адрес на ГЕРБ и ДПС в предателство, заплахи за семейството му, в опити да бъде свален от поста. И демонстративно скъса оставката си.

Преди това неофициално кабинетът с първия мандат бе почти подреден - в това число с министри на БСП.

Мотивите - Гешев няма общо

По-късно пред деня Нинова даде кратка пресконференция, за да мотивира решението на Изпълнителното бюро. То нямало общо с Иван Гешев, заяви. А с провелата се сутринта среща с ГЕРБ - нямало гаранции за дефицита, "джендърите" и оръжията за Украйна.

Не стана ясно обаче защо сутринта лидерката си тръгна от срещата със заявката, че ще пита партията си за подкрепа на първия мандат, въпреки отчетените различия, а след изявите на главния прокурор и заместниците му е свикала ИБ и той е взел светкавично решението БСП да се оттегли от преговорите.

"Нашето предложение е за 4,5 дефицит, за да има пари с грижа за хората, беше ни обещано такова нещо, но забелязахме, че на срещата с "Има такъв народ" бе направена заявка, че под 3% е възможно. Т.е. Бойко Борисов действа на принципа кой каквото иска, му го дава" - започна Нинова да изброява мотивите (Макар такова обещание да не е имало, б.р.).

После:  

"На нашето искане да не се изнася оръжие за Украйна беше ни отговорено всяка партия си има различия, но правителството ще прави каквото си реши. Така ли?! А това правителство с чии гласове е избрано?!".

Факт, Габриел каза това.

На трето място Нинова изтъкна, разбира се, Истанбулската конвенция. Било завоалиране на проблема.

"Направихме достатъчно в желанието си да дадем стабилност и сигурност. Цял месец и половина ги чакаме - днес не получихме никаква ясна представа, само срокът беше ясен (хоризонт за кабинет една година, б.р.). Ето защо взехме решение - прекратяваме разговорите с ГЕРБ за първия мандат - нито за участие, нито за подкрепа. Направихме достатъчно - хаосът и лицемерието не могат да продължават поне за нас.

С ПП-ДБ нямат различие - те са коалиция на войната, те са джендърската коалиция - да си направят правителство.

Ние се оттегляме от първия мандат, край" - отсече Нинова.

"Не, няма нищо общо" - отвърна в отговор на въпрос има ли общо отказът с изявите на Гешев.

А защо ИБ е отказал да проведе и вътрешното допитване?:

"Защото имаме една седмица - за да зададем въпрос на партията, трябва да сме наясно какво ги питаме - трябваше днес да ни се заяви - по първите пет неща нещата забуксуваха. Какво да питаме партията?"