КАТ КАТ ли е, или селска даскалица? И какво означава да ни пише забележки „в бележника“, след като има измислена мега рестриктивна система от фишове, актове, стационарни и мобилни камери, жив пътен контрол, съдебна отговорност за по-тежките нарушения. Че и „гратисни“ периоди, в които всяка година кампанийно само се предупреждава да си включваме фаровете, да си сменим гумите и т.н.

По принцип от министър на МВР в социалистическо правителство очакваш по-скоро да върне карнетките, синия и червения бензин или доброволните отряди на трудещите се. А Йовчев – какво? Забележки. И каква точно юридическа тежест ще имат те?

Дали историята е обикновена невинна смехория, или тихо и полека държавните служители пак се впрягат да събират масив данни, полезен най-вече на застрахователите. Които да имат жизнено важния за тях ясен поглед кой що за стока е зад волана, когато определят полицата му? Както е например при катастрофите, където изписваното "половин кофа мастило" от всеки полицай върши работа най-вече на застрахователните фирми. 

Иначе системата може да се внедри и в другите правоохранителни органи. Съдът да ти пише в бележника, вместо да те праща в затвора. „Наглите“ - за отвличания - 6! Пешо Сумиста – за организирана престъпна група – 2! Костинбродският Йоско – по укриване и изчезване - двойка, по замитане на следи около Иван Може – 6! Сливенският Йоско – по шофиране с убийство - 2, по поръчителство на убийство – 6! И така, докато Европа ни извика на поредната родителска среща...