Народното събрание спешно трябва да попълни Висшия съдебен съвет със своята квота, паралелно с разглеждането на бюджета за годината. А Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров да подадат оставки. Прокуратурата е предоставена на Академията на МВР.

Така лидерът на "Движение 21" и член на Левицата юристът Татяна Дончева вижда какви неотложни мерки трябва да се вземат след скандалите в прокуратурата от последните дни.

"В съдебната система има проблем, който се задълбочава от няколко години, в момента е някаква своеобразна малка кулминация. От 2020 г., когато главният прокурор Иван Гешев разпореди на преторианската си гвардия с тежко въоръжение да влезе в президентството, започнаха събития, които във времето убедиха по-голямата част от българската общественост, че там наистина има проблем и че той трябва да бъде решен с хирургически инструмент" - посочи Дончева в интервю за БНТ.

По думите ѝ "опитите на политиците да си уредят съдебна власт, която да не ги разследва, когато крадат, не е отсега". "Винаги в съдебната система е имало ходатайства, интервенция, натиск и т. н. Човек свиква с това".

Татяна Дончева сравни раздора между главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов с времената на Никола Филчев и убития Николай Колев. Посочи, че Гешев изначално не е бил подходящ за тази работа.

"Още докато Гешев беше прокурор в специализираната прокуратура, разбрахме, че това момче не е за тази работа, която кукловодите са му отредили. По две причини - първо, защото милиционерът е установка. Това е психопрофил, емоционална, физическа, интелектуална и психическа даденост, която е пригодена за дадени места и е много ефективна, но има и работни места в правосъдието, за които не е пригодена. Сега сме направили предоставянето на прокуратурата на Академията на МВР - Сарафов и Тодоров са от една група, а Гешев - от годината след тях", заяви.

И допълни:

"Когато Филчев беше главен прокурор, Филчев живееше в поделението на баретите, защото се страхуваше, че някой някъде ще го убие. Основна фигура в реденето на интригата на държавата тогава беше Алексей Петров, който и сега е активен по темата. Като се появи Алексей Петров на пързалката за кънки, аз знам, че тука нещо е нечитаво. И винаги има евреи, винаги има евреи при Алексей Петров, винаги има супер специалисти", посочи тя, визирайки честите медийни изяви на Алексей Петров от т.нар. атентат срещу Гешев насам.

Гешев първо беше под въпрос. За разлика от Филчев, той беше под въпрос и още отпреди това се коментираше - "Абе, това момче, добре ли са го огледали, става ли за тая работа?". Назначиха го Цацаров, Бойко Борисов и Делян Пеевски. А сега започват да говорят за народа, за чест и достойнство. Три години той не можа да се сети какво разследва и защо го разследва - и не става дума само за Барселонската къща, а за джуджета, фотоволтаици и други такива неща."