Иван Гешев бе избран за главен прокурор на 24 октомври 2019 г. По това време Бойко Борисов караше своя трети управленски мандат. Гешев бе избран с гласовете на представителите на ГЕРБ, БСП и ДПС във Висшия съдебен съвет.

В същия ден на протест в центъра на София се събраха около стотина души. Срещу тях бе впрегната цялата държавна машина в мащаби, напомнящи и дори превишаващи славните времена на Виденов и Орешарски.

Клуб Z бе от малкото медии, които тогава отразиха подробно този протест. Това е репортажът ни от този ден.

Мнозина от стотината протестиращи се познаваха поименно. Защото те бяха по улиците на София още от времето на първия мандат на ГЕРБ, когато за партията гласуваха 1 млн. и 500 хил., а не 600 хил. както сега.

Този протест бе по-малоброен, но много по-автентичен от другия протест с юмрука, който започна няколко месеца по-късно. Защото онзи с юмрука преди това обясняваше, че дебатът за съдебна реформа е просто лична война между Лозан Панов и Сотир Цацаров.

Голяма част от обществото ехидно се подиграваше на онези стотина души. Друга част пък им симпатизираше, но ги съжаляваше за тяхната наивност и вярата им, че нещо може да се промени.

Събитията от последните дни показват, че усилията на онези стотина души не са били напразни. Защото самият Гешев и един от неговите заместници сега говорят това, което стотината говореха по време на протеста си:

- че прокуратурата е политическа бухалка;

- че работи или не работи в зависимост от съответната политическа поръчка;

- че има характеристики на мафиотска организация, в която в един момент се стига до лични вендети, включително чрез физическо отстраняване на опонента.

Стотината протестиращи срещу модела бяха "кат шепа спартанци под сганта на Ксеркса".  Сега обаче моделът се разпада пред очите ни. Така се разпада, че скандалът в прокуратурата отнесе и първия управленски мандат.

Тъкмо тълпите придворни анализатори обявиха по всички телевизии окончателната победа на големия държавник и политик Бойко Борисов над "ПП-тата и ДБ-тата". И малко след това на големия държавник и политик му се наложи да обяснява, че не се е обаждал на магистрати и че няма къща в Барселона.

Стотина души със справедлива кауза са много голяма сила. Много често по-голяма от стотици хиляди, следващи безропотно някой самозабравил се лидер с авторитарни наклонности.

Вярно е, че при демокрацията печели онзи, който има най-много гласове. Разумните малцинства със справедливи каузи обаче също имат своите шансове и често надделяват.

В деня, в който Гешев бе избран, от Клуб Z прогнозирахме, че той няма да си изкара мандата. Тогава тази прогноза за мнозина звучеше може би наивно и дори глупаво. Днес обаче вече е напълно реалистична.

Големият въпрос сега е да не сменим просто Гешев с Пешев или Иван Гешев с Гешо Иванов. И всичко след това да си продължи по старому. Защото не това беше целта на стотината протестиращи, независимо какво почнаха да говорят от скоро глашатаите на модела по всички телевизии.

Целта е съдебна реформа, която да направи така, че лица като Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров да нямат никакви шансове за каквато и да било кариера в съдебната система.