Кремъл подготвя механизми, с които да признае ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин за предател. Но това най-вероятно няма да се случи в близкото бъдеще.

Така специалистите от Института за изследване на войната (ISW) коментираха публикацията на "Вашингтон пост" за предполагаемите опити на Пригожин да се свърже с украинското Главно разузнавателно управление (ГУР) и да предаде позициите на руските военни в замяна на изтеглянето на украинските войски от Бахмут.

Анализаторите предполагат, че Москва е знаела за потенциалните контакти на Пригожин с ГУР.

"Неназовани източници от Кремъл казаха, че администрацията на руския президент подготвя информационна операция за публично дискредитиране на Пригожин, но отбелязаха, че е малко вероятно да го заплашва, докато силите на "Вагнер" са на фронтовата линия. Пригожин командва силите на "Вагнер" в Донбас, отстраняването му би нарушило позициите на руснаците в Бахмут и Путин едва ли ще поеме такъв риск", допълва ISW.

Пригожин обвини "Вашингтон пост", че разпространява лъжи.

"По отношение на разположението на руските войски. Ще ви разкрия една тайна - в съвременната война разположението на войските изобщо не е секретна информация, то се вижда от сателитните изображения", каза той, цитиран от пресслужбата си.

Пригожин влезе в задочна словесна схватка с ген.-лейтенант Виктор Соболев, член на комисията по отбраната на Думата, който в Телеграм поиска за руски войници, които отиват да се бият в редиците на "Вагнер", присъда от 10 до 15 години. 

Това предизвика яростта на шефа на частната армия, който чрез пресслужбата си призова Соболев, който позорял думата "генерал," да отиде на фронта и да покаже на какво е способен.