Поисканите от България количества газ по новата европейска платформа за съвместни поръчки на ЕС са напълно удовлетворени.

Това заяви днес зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович.

Вчера приключи първият търг, организиран от платформата AggregateEU.

Същевременно заявките от Украйна и Молдова са удовлетворени съответно на 100 и на 80 на сто.

Заявките са направени от 21 виртуални точки в Европа миналата седмица, уточни Шефчович.

„Надеждни търговски доставчици отговориха на общата ни заявка за около 11,6 милиарда кубически метра газ, като офертата им е за доставка на над 13,4 милиарда кубика. Това би могло да се нарече само забележителен успех и показва, че сме били прави да направим поръчката си, като използваме колективната европейска сила, и да работим заедно за запълването на газовите ни хранилища през следващата зима”, каза комисарят.

Той благодари на всички 25 доставчици, чиито оферти са надвишили общата европейска заявка.

Над 20 на сто заявените са за втечнен природен газ, а останалите близо 80 процента – за „синьо гориво” по тръби.

Идната седмица Марош Шефчович ще бъде домакин на заседание на виртуален управителен съвет, съставен от висши представители на страните-членки и на държавите от Енергийната общност. Тогава ще бъдат обсъдени резултатите от търга и следващите действия.

През юни ще има още един кръг от търга. А след това до края на годината ще има още поне три кръга.

Комисарят отказа да назове имената на участващите компании и количествата за отделните държави, като се мотивира с търговска конфиденциалност. Сега вече компаниите могат да започнат преговори за сключване на контракти. Европейската комисия обаче няма да участва в тях, тъй като нейната работа е свързана само с координирането.