България не е била спомената като проблемна страна при обсъждането на руското влияние върху медиите в ЕС.

Това заяви министърът на културата Найден Тодоров. Той участва в заседание на Съвет „Образование, младеж, култура и спорт“.

Една от темите, с които България е напълно съгласна, е, че разкриването на реалните собственици на медиите би подпомогнало борбата с дезинформацията. В заключенията на Съвета се казва, че по всякакъв начин трябва да бъде спряно външното влияние върху редакционното съдържание на медиите – било то държавно, частно или от други държави.

Всичко това трябва да стане част от Акта за свободата на медиите, който е предложен от Европейската комисия. Очакванията са наесен испанското председателство на ЕС да го внесе за разглеждане в Европейския парламент, след което в началото на 2024 г. той да бъде одобрен от страни членки (Съвета).

Сред най-важните неща в Акта за свободата на медиите е защитата на журналистите, семействата им и техните източници на информация.

Друг важен момент е прозрачността на собствеността. Става дума както за юридическите, така и за реалните собственици, изтъкна служебният министър

Редовно има проблеми между тези, които създават съдържание и големите медийни платформи. Затова е важна регулацията и в тази сфера. Така медиите ще могат да редактират спокойно своето съдържание, без да се притесняват, че то може да бъде променено или свалено без тяхно знание, изтъкна Тодоров.

Министрите на културата са приели заключения за творците в риск. В момента особено застрашени са хората на изкуството в Украйна поради войната там.

Библиотеките в България могат да станат място за социално общуване на украинските бежанци, намекна министър Тодоров. По думите му страната ни има голям потенциал за такова и може да вземе пример от Германия, където това е вече факт. Опитът е представен от германската министърка на културата Моника Грютерс.

Румънският представител Лучан Ромашкану пък предложил създаването на Европейски фонд за защита на културното наследство. А това според Найден Тодоров е болна тема за България.