Всеки работен ден в продължение на повече от месец селата и вилните зони около язовир Искър остават без ток. Времевата рамка е различна - обикновено сутрин и следобед, по няколко часа електрическото подаване просто спира. Засегнати са хиляди жители, повечето от които са постоянни пребиваващи там. Всичко започва в началото на април, а до средата на май времето остава студено, на студено остават и хората в района. 

Това е на кратко ситуацията, причинена от изграждането на нов инвеститорски обект, получил подкрепа от държавата и всички възможни агенции, подчинени на същата тази държава. Разказваме историята. 

Началото 

Годината е 2014. В община Самоков постъпва инвестиционно предложение от компанията "Маркан" ООД за изграждане на голф игрище над язовир Искър. Общината е обявила конкурс за продажба на 206 общински имота чрез конкурс. Тъй като в надпреварата няма други желаещи, терените попадат в ръцете на "Маркан", собственост на бизнесмените Валентин Каназирев и Николай Йовев. Очевидно проектът се забавя, но през март на 2021 година започва неговото форсиране. И то не как да е, а чрез активната помощ на държавата. Едно от последните действия на четвъртия кабинет "Борисов" е да даде "едно рамо" на инвеститорите, като одобрява проект на меморандум за сътрудничество по реализацията на "Окол лейк парк" и дори създава работна група за институционална подкрепа за инвестицията, пише тогава вестник "Сега". В тази група влизат и контролни инстутиции - като Главна инспекция по труда например. Общият брой на институциите достига 13. Целта на упражненението е тези институции да дават становища по осъществимостта на всяко искане на инвеститора, както и да го подкрепят в съответните административни процедури. 

Следва сключването на меморандум между инвеститора и Министъра на икономиката, с който проектът е обявен за приоритетен инвестиционен обект. Общата сума на инвестицията е 107 млн. лв., а обещанието е, че проектът ще даде работа на 215 човека, които ще бъдат поддържани в продължение на пет години. Краят на строителството е планиран до края на 2023 г. 

Всичко това разказваме, защото е важно да имаме предвид как държавата може да подпомага инвеститорски амбиции, които в крайна сметка, макар и може би напълно добронамерени, водят до неприятности - меко казано - на местно население, което би трябвало да се облагодателства от такива проекти. 

По информация на Клуб Z именно този обект, получил пълна подкрепа от властта, е причината за прекъсванията на електрозахранването селата и вилните зони в района. Това се потвърждава косвено и от отговорите на ЕРП Запад - отговарящото за района, до редакцията, в което признават, че причините за прекъсванията са именно инвеститорските строителни действия. Все пак името на инвеститора и проекта не са пряко посочени. 

Проблемите

Всичко започва още преди 2 месеца. Токът в района започва да спира периодично, но ситуацията ескалира през последния месец. Най-тежка е ситуацията в последните две седмици. В деня преди излизането на този материал например - на 16 май, токът спира в 8.37 сутринта и идва чак в 17 часа следобяд. 

Ако се чудите колко са населените области, засегнати от прекъсванията, ето малка извадка: част от Алино, част от Горни Около, част от Долни Около, част от Драгушиново, част от Злокучене, част от Продановци, част от Райово, част от Рельово, част от Самоков, част от Широки дол, част от Ярлово. Това са всички места, които са останали без ток в периода от около 8:30 сутринта до около 16:30 ч. следобяд например на трети май.

"Това е издевателство към хората, които живеят, отоплявайки се на ток. Живея на Щъркелово гнездо, цяла махала сме. Ако май беше по-топъл, не би било чак такава драма, но тук сутрин е между 5 и 7 градуса. Какво значи "планово прекъсване" през ден за цял ден?! В момента, в който спре токът, ние оставаме и без вода, без тоалетна. Държат се с нас като хора втори сорт. Какъв е проблемът, защо ни лишават от ток? Ние плащаме същата цена като хората, които живеят в големите градове", каза пред нас Тина Борисова, която живее в района.

Финансовият въпрос обаче не е единственият проблем. Дори не е големият проблем, поне що се отнася до битовия аспект на живота на хората. За това свидетелства и друг от живущите в региона: 

"Без ток всичко блокира - водната помпа не работи, няма вода, няма отопление, не можеш да си сготвиш - по два пъти седмично за цял ден. Фризерът почти се размразява за осем часа и после трябва да наваксва температурата. Пълно безобразие - всяка вечер да проверяваш нормално ли ще живееш на другия ден или не", казва Тодор Кръстев от Ренов дол. 

Напълно очаквано - в района живеят и хора с деца. Ивана К., например, ни споделя, че живее с две деца - на 2 и 4 години. 

"Нямате представа каква мъка е да си цял ден без ток. Малката като се закашля, не мога един чай да й направя. С мъжа ми говорихме да купим генератор, но са много скъпи, не можем да си го позволим."

А че хората са принудени да стоят по цял без ток в продължение на много време, свидетелства и сайтът на електроразпределителното дружество, което отговаря за района. Там е видно, че в последния месец почти няма ден от работната седмица, в който да няма планирано спиране на електроподаването в почти всички изброени по-горе населени места. Интересното е, че електроразпределителното дружество дава информация на хората, но тя понякога се оказва невярна. 

"Сутринта на телефонното обаждане ми отговориха като "аварийно спиране" до 10.30, после го удължиха - как на сайта спирането минава за планово, а в телефонния отговор за "аварийно"?", пита Михаил пред Клуб Z. 

Отговорите

Както вече стана ясно, Клуб Z се обърна към електроразпределителното дружество, което оперира в района. Попитахме на какво се дължат тези постоянни "аварии" и кога ще приключат. 

Публикуваме отговора без редакторска намеса: 

"Здравейте,

В района на землището на селата Горни Окол и Долни Окол инвеститор изгражда обект, който предстои да бъде електрозахранен чрез изграждане на нова въздушна електропроводна линия 20 kV. В тази връзка инвеститорът на обекта е стартирал от средата на април поетапно изграждане на електропровода.

Това налага от страна на ЕРМ Запад извършване на мероприятия по превключване и обезопасяване на съществуващия електропровод, захранващ всички клиенти в района. Смущенията в електрозахранването основно са в сутрешните и следобедните часове, когато работата за деня стартира и приключва. Проектът е сложен, имайки предвид релефа на трасето от подстанция Самоков до селата Долни и Горни Окол, и е с голяма дължина.

Строително-монтажните работи на инвеститора се планира да приключат не по-рано от края на лятото.

 Поздрави,

Електрохолд България"

Така възниква логичният въпрос - могат ли да направят нещо живущите в района, за да получат право на пълната услуга, която са се договорили да получат? 

Оказва се - не. Фактът, че дружеството публикува предварително своите аварийни ремонти на страницата си, означава, че потребителите са предупредени за ситуацията и реално ЕРП-то не носи отговорност. Единственият начин то да обезщети по някакъв начин хората е, ако има доказани материални щети - например, ако вследствие на постоянните прекъсвания има изгорели уреди или друга техника. Въпреки че хората в района очевидно страдат от липсата на електричество, те трудно могат да докажат друга щета, особено финансова. Причината е проста - като потребители те плащат на база потребено количество, а не за ангажимент за доставка на определено количество. 

И ако в цивилизованите държави спирането на тока е извънредно събитие, предимно заради аварии, тук явно се смята за нормално от 15 дни пет да си без ток за цял ден. А цената на един генератор, който да обслужва домакинство по време на "режима", е около 4000 лева. Без да броим бензина, който ще изхарчи за осем часа.