Законите на Крум Зарков трябва да бъдат приети.

Това обяви в сряда сутрин в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов като го повтори няколко пъти.

На въпрос - дали искането за оставката на главния прокурор Иван Гешев, дошло от кандидат-премиерката на ГЕРБ Мария Габриел, е поставило началото на сегашния скандал в прокуратурата Борисов отговори, че искания Гешев да напусне поста си е имало много и преди от други политици, а досега "скандал не се е разразил".

"Главният прокурор само за мен говори, мисли, че ме страхува. Само за мен говори. Чакайте, аз съм бил главен секретар, ако мисли, че така лесно ще ме страхува... Само Бойко, Бойко, Бойко... Аз съм само депутат на първия ред", продължи лидерът на ГЕРБ.

"Скандалът ни показва, че политическата класа трябва да се меси само чрез Конституцията и законите", обяви още Борисов.  

"Т. нар. закони на Крум Зарков трябва да бъдат приети.

От месеци чувате от мен и партията, че законите на Зарков ще бъдат приети. Ако това е предизвикало някаква реакция, това е тяхна работа - не наша. Нищо повече не мога да кажа", продължи той. И обяви, че е поел ангажимент пред евроатлантическите партньори на партията.

Лидерът на ГЕРБ явно визираше яростния отпор на прокуратурата срещу възможността да се въведе законов механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници, както и да се променят правилата, по които се избират членовете на ВСС.

"Министърът на правосъдието днес е внесъл тези закони, нашата парламентарна група е поела ангажимент да ги подкрепи. Какви са - този, който ги е писал, носи отговорност. Между първо и второ четене могат да се поправят грешки и неточности, но във всички случаи много бързо, като първо това законодателство трябва да бъде прието", натърти Борисов.

По темата за кабинета каза: 

"Ако не стане в първия мандат, при тези заявки на другите партии, няма да стане и във втория."

Добави:

"Не се меся в работата на Мария Габриел, но тя трябва да търси сечението, по което би могло да бъде направено правителството. Все още се надявам на разум от цялата политическа класа. Днес им показахме, че на нас може да ни се има доверие."

Той коментира и избора на председател на правната комисия от ПП-ДБ след т. нар. джентълменско споразумение - "изпълнихме ангажимента си". "Неслучайно гласувахме днес утре да отидат да работят и да има движение." Трябвало да бъдат приети и другите председатели на парламентарни комисии, за да почне да се работи за приемането на бюджета.

"Цялата тема се върти около скандали, а юни месец трябва да гледаме бюджета", каза Борисов.

Попитан какво трябва да бъде поведението на останалите политически сили, за да има правителство, той отговори: "Възпитано".