Мавзолеят на Пеле в родния му град Сантос (край Сао Пауло) отвори врати и вече приема фенове на Краля на футбола, който си отиде в края на м.г.

Той е разположен на втория етаж на вертикалното гробище в градчето. Там се намира и златният ковчег, в който са положени тленните му останки.

На входа на помещението има две златни статуи на легендарния футболист, подът е покрит с изкуствена трева, а стените - с изображения на пълни трибуни, което създава усещането, че си на стадиона.

То се подсилва допълнително и от окуражителни звукови ефекти - като на футболен мач. Като в музей има екип на величието, както и други негови вещи, снимки, факсимилета от вестници...

"Този мавзолей бе създаден с много любов от хората, които най-добре познаваха Пеле и които живееха с него. Есенцията на това, което беше той", каза Едсон Шолби до Нашименто, един от синовете на №10.

Пеле почина на 82-годишна възраст и бе погребан на 3 януари. Като футболист той изведе Бразилия до три световни титли - през 1958, 1962 и 1970 г.

Неотдавна думата "Пеле" - прякорът на легендата, превърнал се в негово име, влезе в португалския речник като прилагателно. То вече се използва за някой изключителен, изумителен, уникален и т.н.