„Пеле“ влезе в португалския език като дума, която описва „някой необикновен“ - в чест на починалия в края на миналата година Крал на футбола, пише БТА.

Името, с което продължава да бъде познат и обожествяван трикратният носител на Световната купа, е включено като ново прилагателно в португалското издание на речника на Михаелис.

По-рано този месец фондацията "Пеле" и Sportv стартираха кампанията „Пеле в речника“, за да отдадат почит и да признаят огромното му влияние в други области, освен в спорта.

Петиция събра над 100 000 подписа, така едно от най-великите имена в историята на футбола вече е част от официалния език в родината му Бразилия.

"pe.le(R) adj m+f sm+f Това или някой, който е уникален, който или който по силата на своето качество, стойност или превъзходство не може да бъде равен на нищо или никого, точно като Pele(R)”, се казва в речниковия запис, който беше представен на събитието Summit Sports в Пакаембу.

"Псевдонимът на Едсон Арантес до Насименто (1940-2022 г.), смятан за най-великия спортист на всички времена; изключителен, несравним, уникален. Примери: Той е Пеле на баскетбола, тя е Пеле на тениса, тя е Пеле на бразилската драматургия, той е Пеле на медицината", пише още в документа.

Семейството на Пеле получи плакет с участието и Михаелис вече го включи в дигиталното си издание. Прилагателното ще бъде включено и в следващата печатна версия.

„Кампанията "Пеле в речника" е една от най-оригиналните, в които сме участвали... Това е много важна част от неговото наследство, което ще запази Пеле жив завинаги“, каза Джо Фрага, изпълнителен директор на "Фондация Пеле".