"Препоръката на МОК е спортистите от всички страни да бъдат допуснати до участие в квалификациите, които вече се провеждат. Надявам се, че повече федерации ще се съобразят с нашата препоръка.

Щастлив съм, че в това отношение срещнах подкрепа от президента Радев. Той също иска атлетите от всички 206 национални комитета, членуващи в МОК, да могат да участват на Олимпийските игри"

Това обяви президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах на въпрос какво мисли за завръщането на руските и беларуските спортисти в квалификациите за Летните олимпийски игри в Париж догодина.

Той е на посещение в София по случай 100 г. на Българския олимпийски комитет. Пристигна по-рано днес и бе посрещнат от Стефка Костадинова, откри изложба, срещна се с Румен Радев, а вечерта участва и в прием с наши спортни величия и функционери.

Германецът заяви, че е провел ползотворен разговор с Радев, в който президентът ни го е уверил в подкрепата си за участието на спортисти от всички национални олимпийски комитети в провеждащите се в момента квалификации за Игрите в Париж.

Руснаците и беларусите са в изолация вече повече от година - заради войната в Украйна. МОК обаче настоява за връщането им, макар и без да представляват страните си, да са без флаг, химн и т.н.

"Мисията на олимпийското движение е да утвърждава мира и международното разбирателство", казал на свой ред българският президент.

Бах не за първи път е в страната ни.

"Много съм щастлив, че съм в България и мога да отпразнувам успешната стогодишнина на БОК с нашите приятели", каза той пред журналисти. 

"При срещата ми с президента Радев го поздравих за успехите, които постигат българските спортисти. Говорихме за начините, по които спортът може да обединява в тези трудни за всички ни времена", добави германецът, който получи писмо от олимпийската шампионка Ивет Горанова за връщане на каратето в програмата на Игрите в Лос Анджелис през 2028 година. 

"Връщането на каратето в олимпийската програма зависи на първо място от организационните комитети. Ние се съобразяваме с предложенията, които получаваме от тяхна страна. След това този въпрос се отнася към ръководството на МОК", обясни той.