Съветът на Европа обяви създаването на Регистър на щетите в резултат на руската агресия срещу Украйна.

Това стана на втория ден от срещата на върха на Съвета в Рейкявик. В момента Исландия е председател на организацията.

43 държави и ЕС се присъединиха към Регистъра. Намерение за присъединяване изразиха България, Андора и Швейцария, се казва в съобщение на Съвета на Европа.

Централата на институцията ще бъде в Хага. Ще има и сателитен офис в Украйна.

Регистърът ще помогне на жертвите да регистрират своите загуби и е необходим за всеки механизъм за компенсации, смята генералният секретар на СЕ Мария Пейчинович Бурич. По думите й това е едно от първите правно обвързващи решения да се търси отговорност за действията на Русия.

Регистърът се създава а първоначален период от три години. Той ще служи за регистриране на доказателства и информация за претенции за понесени щети, загуби или увреждания, причинени от руската агресия. Той проправя пътя към бъдещ международен всеобхватен компенсационен механизъм за жертвите на тази агресия.

Москва ще плаща за деянията си съгласно международното право, включително чрез идентифицираните й сметки зад граница, увери украинският премиер Денис Шмигал.

Същевременно Словения стана поредната страна членка на ЕС, присъединила се към проекта на Европейската агенция по отбрана (ЕАО) за съвместни поръчки на боеприпаси за Украйна. Така в проекта вече участват 24 държави от ЕС и Норвегия. Само три държави членки – България, Ирландия и Дания, все още не са се присъединили.