ЕС ще обяви създаването на Регистър на щетите, нанесени от руската агресия в Украйна, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Това ще стане на започващата утре двудневна среща на Съвета на Европа в Рейкявик, Исландия.

Регистърът ще се намира в Хага.

„Това ще бъде първа стъпка, една добра стъпка към компенсации от страна на Русия“, изтъкна Фон дер Лайен.

На форума в Рейкявик ще бъде обсъдено как да се потърси отговорност от Кремъл. Фон дер Лайен потвърди, че ще подкрепи създаването на специален трибунал за престъпления при агресията.

Освен на форума на Съвета на Европа, тази седмица Фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет ще участват в срещата на Г-7 в Хирошима, Япония, както и на срещата „Южна Корея-ЕС“ в Сеул.

Ключовите за ЕС теми на на тези събития са няколко.

Подкрепа за Украйна

Фон дер Лайен очаква лидерите да се обединят около два главни принципа. Първият е да бъде подкрепена Украйна толкова, колкото трябва. Това означава стабилна финансова подкрепа и след 2023 г. и ускорена военна помощ. Вторият принцип е „Нищо за Украйна без Украйна“ и включва подкрепа за мирната формула на президента Володимир Зеленски. Украйна е нападнатата страна и тя е тази, която трябва да установи принципите за справедлив мир.

Шарл Мишел обеща, че след като през октомври Комисията даде оценка за готовността на Киев за начало на преговори за присъединяване към ЕС, той ще постави въпроса пред Европейския съвет – лидерите на страните членки.

Отношенията с Китай

Макар всеки да има свои независими отношения с Китай, Фон дер Лайен е убедена, че лидерите на Г-7 ще имат общи принципи за тях.

ЕС иска многостранен подход в икономическите си отношения с Китай. Той се състои от елиминиране на риска, но не и обръщане на гръб. Брюксел иска сътрудничество с Пекин по въпроси от световно значение като климатичните промени.

„Разбира се, ние се конкурираме. Това означава, че трябва да засилим икономическата ни жизненост. Ще намалим стратегическите ни зависимости. И ще бъдем единни като партньори в главните предизвикателства пред външната политика и сигурността“, категорична бе Фон дер Лайен.

И изтъкна, че ЕС ще продължи да настоява Китай да не подкрепя войната на Русия в Украйна. Европа ще потвърди ангажимента си за мир и стабилност в Тайванския проток. ЕС продължава да подкрепя принципа на единен Китай, но е против промяна на статуквото, включително със сила.

Сигурността

Същевременно ЕС вижда опасност в практикуваната от Пекин икономическа принуда. Пример за това е подходът на Китай към Литва, а също така практиките по отношение на Япония и Австралия.

„Ние сме уязвими откъм принуда най-вече там, където зависимостите се трупат. Затова трябва да намалим зависимостта ни от суровини от критично значение", смята председателят на ЕК.

От голяма важност са съвременните технологии. И затова ЕС модернизира проверката на инвестициите в тази сфера и на износа на такива технологии. От много време насам лидер в това отношение е Япония. Европейската комисия ще постави през юни въпроса за икономическата сигурност.

Чистите технологии

Извън всякакво съмнение предизвикателството на века е декарбонизирането, изтъкна Урсула фон дер Лайен.

Всички искат и трябва да изградят конкурентоспособни бази с екологично чисти технологии.

Общата цел трябва да бъде изграждането на способности. Това обаче не трябва да става за чужда сметка, тъй като резултатите ще бъдат нулеви.

Инициативите на различните държави и организации трябва взаимно да се подсилват, а не да се конкурират.