Десислава Атанасова от ГЕРБ, след като първо отричаше да е говорила с Иван Гешев в турбулентните дни около искането за отстраняването му, днес изненадващо призна, че той й се е обадил.

Това тя направи в сутрешния блок на бТВ.

Повод бяха думи на Гешев от прословутата му пресконференция (всъщност - монолог) от 15 май, на която той каза, че след като чул искането, изразено от Мария Габриел, звъннал на "жена политик", която има за приятел - да пита вярно ли е. А пък въпросната жена политик го уверила, че "тя е била до нея" (до Габриел) и до този момент не е знаела.

Вследствие на това Гешев се нахвърли вербално върху "лицето Бойко Методиев Борисов" - че явно са знаели съвсем малък кръг хора около него.

След настоятелни запитвания от журналисти - че отговаря на профила, позицията на шефката на ПГ на ГЕРБ в понеделник беше:

"Много жени политици има в ГЕРБ. За разлика от други партии, жените получават шанс за кариера. Доколкото ми е известно, не е споменавал име."

Днес обаче тя каза:

"Аз бях жената - за да отговоря на още един въпрос - на която г-н Гешев се обади по телефона."

На настоятелен въпрос - приятели ли са с главния прокурор - както той я окачестви в изказването си - тя упорито отговаряше, че "нашите отношения са институционални и служебни".

"Не само с главния прокурор на България, както и да се казва той... С всички останали ръководители на органи на държавна власт. Аз като председател на най-голямата група в НС е съвсем естествено да имам комуникация.

Познавам г-н Гешев повече от 10 години, тъй като аз от 2009 г. съм член на правната комисия в парламента. Г-н Гешев, както и много други хора, ми имат телефона. Той е публичен.

Не ми се струва нормално главният прокурор да ми звъни, но г-н Гешев може да ви отговори защо се е обадил на мен", добави Атанасова.

След дълги обяснения, че всички имат телефоните на председателите на парламентарни групи, тя се поотдръпна:

"Попитайте г-н Гешев защо има такова възприятие спрямо мен - защото не аз съм му звъннала, а той на мен".

На забележката на водещия - че този разговор не му изглежда много институционален, тя отговори:

"Ние за рецепти за готвене не сме си говорили. Преценката на г-н Гешев с кого и какви отношения има е лично негова".

"Всеки един български гражданин, който ме е потърсил - бил той и главният прокурор - нямам никакви притеснения да си вдигна телефона. Никакви", обобщи тя

Все пак топката се върна при главния прокурор - че "преценкана на Гешев е лично негова". А дали е водила и преди разговори с него, тя попита: "Шегувате ли се?!"

Иначе преди това Атанасова нападна лидера на БСП Корнелия Нинова - защо й се е променила позицията спрямо главния прокурор, като подметна:

"ENTER-и, DELETE-и..."

Така визираше думите на самия Гешев, че е бил заплашван от някого - че не си ли подаде оставката до 10 ч на понеделник, някой ще натисне ENTER. 

Иначе Атанасова каза, че едва ли има български гражданин или социолог, на когото да му хрумне, че е възможно някой друг да ръководи решенията на Мария Габриел, а малко по-късно каза, че "истината е най-силният съюзник за всички".