Александър Везенков бе обявен за Най-полезен играч (MVP) на сезон 2022/2023 в баскетболната Евролига. Това стана на официална церемония ден преди полуфиналите в най-престижната клубна напревара в Каунас, Литва.

Утре "Олимпиакос" на Везенков среща "Монако", а в баскетболно "Ел класико" ще се противопоставят "Реал" (Мадрид) и "Барселона". Финалът е в неделя.

Саша, както е известен, получи отличието лично от президента на Евролигата - сръбската легенда Деян Бодирога. Практически това означава, че е играч №1 на Стария континент. Той е първият българин с такова признание. Преди дни беше провъзгласен и за реализатор №1 в най-авторитетния баскетболен клубен турнир и попадна в Идеалния отбор на сезона.

Спортист номер 1 на България за 2022 г. бе изненадан от семейството си в литовския град - баща му Сашо Везенков, майка му Янка и сестра му Михаела.

Той оглавява класациите по коефициент на ефективност в Евролигата със средно 21,2 т. и по резултатност със средно 17,2 т.

"Изживяваме момента и сме щастливи да сме в Каунас. Да бъдем отново във Финалната четворка е нещо наистина голямо и сме щастливи за това, каза баскетболистът на гръцкия "Олимпиакос". - Моето семейство е всичко за мен. Дадоха ми възпитание, научиха ме да бъда добър човек. Баща ми беше баскетболист и исках да следвам пътя му. Най-вече на баща ми, майка ми и сестра ми дължа всичко, което съм днес."

Българският национал е пред преминаване в Националната баскетболна асоциация - правата му се държат "Сакраменто Кингс", който го наблюдава през целия сезон.