От 2010 г. в Сърбия са убити 330 жени, като всяка трета е потърсила помощ от институциите, съобщава белградският вестник "Политика".

Центърът за подкрепа на жените съобщи по повод Деня за възпоменание на жените, жертви на насилие - 18 май, че от началото на 2023 г. в Сърбия са убити 18 жени в семейно-партньорски контекст, пише белградският вестник "Политика", на който се позовава БТА.

От жертвите през 2023 г. 16 са възрастни жени, а две са непълнолетни момичета, според данни, събрани от женски организации и публикации в медиите.

Пет от тези убийства са извършени с огнестрелно оръжие, се казва в съобщението.

При масовите убийства, извършени на 3 и 4 май тази година, са убити девет момичета, с което общият брой на убитите от началото на годината става 27.

"Живеем в страна, в която всяка втора жена е преживяла някаква форма на насилие и най-малко 330 жени са били убити от член на семейството или партньор от 2010 г. насам. Данните показват, че всяка трета преди това се е обръщала за помощ към компетентните институции“, заяви Биляна Степанов пред Центъра за подкрепа на жените, предаде Танюг.

Денят за възпоменание на жените, жертви на насилие - 18 май, е установен през 2017 г. с решение на правителството на Сърбия по инициатива на вицепремиера и мрежата от неправителствени организации "Жените срещу насилието", за да напомня на обществото, както и на компетентните институции за риска от фемицид и последиците от него.

В България за първите четири месеца на тази година 12 жени в България са загубили живота като жертви на домашно насилие, сочи мрачната статистика за нашата страна, където проблемът става все по-сериозен на фона на неприети промени в законодателството.