Рафаел Надал потвърди предизвестена новина - няма да играе на любимия си турнир "Ролан Гарос" (28 май - 11 юни) заради контузия. Испанецът е спечелил 14 от рекордните си 22 титли в Големия шлем именно на клея в Париж.

Матадора получи травма по време на "Аустрелиън оупън" и оттогава не е хващал ракетата на турнир. 

Надал заяви на пресконференция в своята академия в Майорка, че 2024 г. ще е последната му в тениса, като в нея планира да се сбогува с играта, съответно с всеки турнир, на който участва.

Дотогава обаче иска да се възстанови напълно. Възможно е тази година да не излезе повече на корта, за да е здрав за догодина.

"Контузията, която получих на Откритото първенство на Австралия, не се разви, както се надявахме. Загубих целите си по пътя. Участие на "Ролан Гарос" е невъзможно. Не мога да отида там след толкова години, знаейки колко много означава този турнир за мен", каза испанецът, който на 3 юни ще навърши 37 години.

Сега се касае за контузия на тазобедрена става, за разлика от тази в стъпалото, която не може да се излекува. Рафа е принуден да търпи болки, които ту са поносими и той е свикнал с тях, ту се усилват.

"Нямам намерение да играя през следващите месеци. В последните години, въпреки че резултатите ми бяха на високо ниво, ежедневният ми живот бе много труден. Въпреки че отвън се виждат само победите, годините на работа след пандемията бяха много трудни", добави Надал.

Кога ще се завърне?

"Бяха трудни години, въпреки че ги прикриваха резултатите. Стигнах до момент, в който да не мога да се състезавам на нивото, което искам. Ще се опитам да възстановя тялото си. Няма да давам дата на завръщане. Когато съм подготвен, ще го кажа. Евентуално Купа "Дейвис" в края на сезона може да бъде цел. И да започна следващата година, която вярвам, че ще бъде последната ми в спорта."

"Ако продължа да играя сега, не мисля, че ще мога да го правя и през следващата година. Намерението ми е 2024-а да бъде последна ми и да играя само на турнирите, които харесвам, за да се разделя подобаващо с тях", каза още Надал.

"Ако не си щастлив, това се отразява и на личния ти живот. Мечтаех да играя на "Ролан Гарос" сега, но не е възможно. Няма как да подобря това, което трябва, за да съм на високо ниво", съжали Рафа Надал.

Заради неучастието си на "Ролан Гарос" и невъзможността да защити точките от миналата година, Надал ще остане с 445 т. в ранглистата на ATP и ще излезе от Топ 100. Вероятно ще падне до около 130-а позиция, което не се е случвало от март 2003 г.

В последните години Надал беше принуден да лекува 23 различни контузии в почти всички части на тялото си.