"Арена Бургас" беше открита официално в присъствието на президента Румен Радев, министрите Весела Лечева и Иван Шишков, кмета на града Димитър Николов и т.н. в крайморския град по-рано днес.

Това стана преди баскетболния мач от полуфиналите на първенството при мъжете между "Черноморец" и "Рилски спортист" - 84:70 (18:25, 24:12, 20:19, 22:14). Това бе първото събитие в залата, а "акулите" поведоха с 2:1 в серията.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков връчи на спортния министър Весела Лечева Акт 16 и съобщи, че залата вече има разрешение за експлоатация.

Залата излезе над 60 милиона лева, като за момента не се посочва точно колко. Първата копка бе направена през 2014 г., а арената трябваше да бъде завършена четири години по-късно, но довършването на няколко пъти бе отлагано заради липсата на пари.

"Приключи едно дълго чакане, изпълнено с големи надежди. Днес България и Бургас имат едно модерно спортно съоръжение, в което да бъдат организирани най-големите и вълнуващи спортни събития, рече Весела Лечева. - Тази зала имаше много трудно начало. Минахме през много предизвикателства, но любовта към спорта ни накара да обединим усилия, така че "Арена Бургас" да бъде открита днес.

Сигурна съм, че тук ще се радваме на изявите на много български шампиони. Благодаря на президента Румен Радев за това, че отдели време за това събитие. За това, че бяхме на 100-годишния юбилей на Българския олимпийски комитет. За това, че даде възможност на всички спортни организации да се запознаят с възможностите за финансиране на техните спортни проекти."

Залата е с капацитет от 5200 места, както и 2000 допълнителни седалки на подвижните трибуни. На концерти капацитетът ще е за около 15 хиляди души. Основният спорт в "Арена Бургас" би трябвало да е лека атлетика, като България се готви да кандидатства за Европейски първенства на закрито.

Тя обаче ще домакинства на баскетбол, волейбол, хандбал, тенис, гимнастика, бойни спортове и т.н.

Покривната конструкция тежи 1200 тона и може да издържи до 300 тона допълнително оборудване за осветление и озвучаване. Височината от 35 метра позволява в нея да бъдат организирани мащабни събития с големи сцени. Теренът в голямата зала е с бетонна основа, върху която могат да се изграждат всякакви настилки.

Предимство са предвидените в комплекса складове, в които се съхранява и цялото оборудване. Освен основната зала, в комплекса има още три, триетажен паркинг, както и множество по-малки помещения.