Жозе Моуриньо за шести път в славната си треньорска кариера ще спори на финал на европейски клубен турнир - този път Лига Европа. Снощи "Рома" направи 0:0 срещу "Байер" (Леверкузен) като гост и след 1:0 в първия мач стигна до последната права в надпреварата.

Съперник там ще е властелинът в ЛЕ "Севиля", който взе връх над "Ювентус" в другия полуфинал - 2:1 след продължения (1:1 в първия двубой).

През миналата година "Рома" със Специалния начело триумфира в Лигата на конференциите, сега има шанс за триумф в по-престижна надпревара. Португалецът е спечелил всичките си пет еврофинала досега, включително има успехи и в Лига Европа.

В типичния си маниер Жозе затвори срещата с дефанзивен футбол, не позволявайки на съперника да разгърне играта си.

Далеч по-интересно протече реваншът между "Севиля" и "Ювентус". 

Гостите удариха първи - Душан Влахович откри в 65-ата минута. Резултатът 1:0 за Юве не трая дълго. Само шест минути по-късно Сусо изравни с поразяващ удар.

Стигна се до продължения, в началото на които Ерик Ламела засече центрирана топка с глава и я прати в мрежата на "Старата госпожа" - 2:1. Домакините удържаха, въпреки че пет минути играха с човек по-малко, Маркос Акуня получи два жълги и червен картон и ще пропусне финала.

А той ще се играе на 31 май в Будапеща.

Сблъсък между италианци и англичани в Лигата на конференциите

В Шампионската лига на финала ще спорят италианци и англичани - "Интер" и "Манчестър Сити". Такъв е случаят и в Лигата на конференциите - "Фиорентина" срещу "Уест Хем".

"Фиорентина" стигна до финала изключително драматично - 3:1 срещу "Базел" в ответния сблъсък в Швейцария, след 1:2 в първата среща. И тук се играха продължения, тъй като в редовното време се повтори 2:1 за гостите.

"Виола" на два пъти повеждаше, за втори път в 72-ата минута. В края на продълженията Антонин Барак донесе радост на тима от Флоренция - 3:1.

На 7 юни в Прага "виолетовите" ще спорят с "Уест Хем", който е на първи еврофинал от 1976 г. насам. Лондончани спечелиха с 1:0 като гости на "АЗ Алкмаар" с гол на Пабло Форналс в добавеното време. Така общият резултат е 3:1.