Украинският президент Володимир Зеленски ще присъства лично на срещата на Г-7 в Хирошима през този уикенд, противно на очакванията на украинските медии, че ще се включи виртуално. Той ще направи това дръзко далечно пътуване с надеждата да спечели обещания за продължаване на военната и финансова подкрепа от страна на най-богатите демокрации в света, посочва "Ню Йорк Таймс", цитиран от БТА.

През изминалата седмица украинският лидер посети Великобритания и други европейски държави и желанието му да прави чуждестранни посещения има за цел отчасти да покаже, че той има доверие в стабилността на собственото си правителство, посочва още американският вестник.

Зеленски, който проявява талант да използва символичните жестове и да привлича вниманието на света, вече се опита да си спечели по-голяма подкрепа от страна на Запада за самолети и военно оборудване, както и нови ангажименти за допълнителна военна подкрепа на стойност милиарди долари. Това стана по време на неотдавнашните му посещения в Германия, Франция, Италия и Великобритания, като следва да се отбележи, че всички тези страни членуват в Г-7, пише в. "Вашингтон пост".

Първото пътуване на Зеленски извън Украйна след началото на инвазията беше през декември, когато той направи тайно посещение във Вашингтон, за да се срещне с президента Джо Байдън в Белия дом и да направи обръщение пред Конгреса, припомня изданието. Пътуването му този уикенд ще бъде първото му в Азия след началото на инвазията.

"Вашингтон пост" отбелязва и че на срещата на лидерите на Г-7 вероятно ще бъдат обсъдени теми като прилагането на санкциите срещу Русия, дали да бъдат предоставят изтребители Ф-16 на Киев, както и възможностите за преговори за примирие или мирен договор.

На фона на предстоящата среща британското издание "Телеграф" коментира, че администрацията на президента на САЩ е в противоречие с Европа по въпроса дали на Украйна да бъдат предоставени изтребители Ф-16.

Вашингтон продължава да не желае да предостави самолетите, въпреки горещите молби от страна на украинския президент. САЩ също така отказват да разрешат на западните съюзници да обучават украински пилоти как да боравят с този тип самолети, посочва вестникът. Изданието цитира американски доклади, според които нежеланието на Вашингтон да изпрати американски изтребители Ф-16 на Киев отчасти е продиктувано от цената на самолетите. Съществуват и опасения, че технологията им ще попадне в неподходящи ръце.

Нежеланието на Вашингтон да предостави западни изтребители на Украйна обаче рискува да отвори разрив с европейските му съюзници, като въпросът вероятно ще бъде повдигнат на предстоящата среща на върха на Г-7 в Япония, предупреждава лондонският в. "Гардиън".

Въпреки че редица европейски лидери са изразили подкрепа за предоставяне на западните изтребители на Украйна и вероятно украинският президент ще се опита отново да повдигне въпроса, той ще трябва да бъде внимателен да не създаде неудобство за Байдън на срещата на лидерите на водещите световни икономики, коментира британският вестник.