Президентът на Украйна Володимир Зеленски кацна днес в Джеда, Саудитска Арабия, за да присъства на срещата на върха на Арабската лига, съобщи саудитската телевизия "Ал Хадат", цитирана от Ройтерс и БТА.

"Пристигнах в Саудитска Арабия. Ще говоря на срещата на върха на Арабската лига. Ще се срещна с престолонаследника принц Мохамед бин Салман Ал Сауд и ще проведа други двустранни преговори", каза Зеленски.

Освен това Зеленски възнамерява да представи украинската формула за мир, в чието прилагане, според него, е необходимо да се включат възможно най-много държави, както и да обсъди гарантирането на енергийната сигурност през следващата зима. 

"Започвам първата си визита в Кралство Саудитска Арабия, за да подобря двустранните отношения на Украйна с Арабския свят. Политическите затворници в Крим и временно окупираните територии, връщането на нашите хора, формулата за мир, сътрудничеството в енергетиката. Кралство Саудитска Арабия играе значима роля и ние сме готови да придвижим сътрудничеството си на следващото ниво", написа Зеленски в Туитър.

Зеленски маркира като друг приоритет на визитата защитата на мюсюлманската общност в Украйна.

"Заедно с нас е Мустафа Джемилев, лидер на кримско-татарския народ. Крим беше първият, който пострада от руската окупация и повечето от хората, които са подложени на репресии в окупирания Крим, са мюсюлмани", добави той.  

В социалната мрежа се появи видео от пристигането на украинския държавен глава на летище в Джеда.

Саудитска Арабия се позиционира като медиатор във войната между Русия и Украйна. Рияд подпомогна размяната на стотици военнопленници, а през февруари 2023 г. се ангажира да осигури 400 млн. долара хуманитарна помощ за Украйна.

Утре Зеленски ще присъства на срещата на върха на лидерите на Г-7 в японския град Хирошима.