"Олимпиакос" и голямата му българска звезда Александър Везенков ще спорят в неделя за титлата на баскетболната Евролига след победа над "Монако" в първия полуфинал във Вилнюс - 76:62 (14:20, 15:21, 27:2, 20:19).

Сашо, който вчера бе провъзгласен за играч №1 на сезона в турнира (MVP), бе най-резултанен за своя отбор с 19 точки, към които прибави 6 "борби", 3 асистенции и 1 "чадър". Днес действията му в защита се оказаха може би по-важни и от тези в нападение.

По-късно тази вечер грандът от Пирея научи съперника си на финала - "Реал" (Мадрид), който във втория полуфинал се справи с "Барселона" - 78:66.

"Олимпиакос" губеше с 12 точки след първите две четвъртини, което напълно отговаряше на станалото на терена. Защитата на "монегаските" неутрализира силните страни на първенеца от редовния сезон, включително успя да спре устрема на Везенков.

Той и съотборниците му бяха сковани и доста по-напрегнати, предвид и това, че влязоха като фаворити в двубоя. Почти нищо не им се получаваше.

След почивката обаче ролите се размениха, а "червено-белите" бързо намериха себе си. За начало те отговориха със серия от 14 безответни точки, така след третата част имаха аванс от 13 т. Съперникът им реализира само 2 т. в тази част, което е негативен рекорд в историята на Евролигата.

Тази реакция до голяма степен бе вдъхновена от капитана Костас Папаниколау (завърши с 15 т. и бе избран за MVP в мача), който поведе тима си в трудния момент. Подчинил представянето си на отбора, Везенков отново бе достатъчно ефективен, защитавайки класата си. 

За "Монако" Майк Джеймс и Ели Окобо реализираха по 17 точки.

За трикратния шампион "Олимпиакос" това ще бъде девети финал в Евролигата и първи от 2017-а насам. През миналия сезон съставът завърши на четвърто място, но година по-късно успя да стигне до мача за трофея, който е от 20 часа наше време в неделя.

"Реал" за втора поредна година е финалист в баскетболния аналог на Шампионската лига. През миналата година в Белград тимът отново би "Барселона" на полуфинала, но след това отстъпи пред турския "Анадолу Ефес" с 57:58. 

"Белите" са 10-кратни шампиони на Европа, а за последно това стана през 2018 г. - на следващия сезон след "Олимпиакос".